Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС називає самміт останнім шансом для Росії й України

П'ятниця, 16 січня 2009, 14:36

Будь-які пропозиції про створення різних міжнародних консорціумів у газовій сфері повинні бути схвалені всіма сторонами, вважають у Європейській комісії.

"Ми, як завжди, підтримуємо шляхи вирішення для того, щоб просуватися далі. Але, що важливо: щоб усі рішення були схвалені всіма сторонами", - заявив у п'ятницю в Брюсселі офіційний представник Європейської комісії Йоханнес Лайтенбергер.

Раніше було запропоновано створення міжнародного консорціуму по наданню Україні технічного газу для здійснення поставок у Європу, а також заяви представника Єврокомісії в Росії Марка Франка про можливість створення міжнародного консорціуму по контролі над газотранспортною системою України.

***

Також Лайтенбергер заявив, що майбутній самміт, на якому буде обговорюватися кризова ситуація в постачаннях газу, надає "останній і найкращий шанс" для Росії й України продемонструвати серйозність намірів вирішити дану суперечку і продемонструвати свою надійність як партнерів з ЄС.

"Комісія вірить, що зустріч надає останній і найкращий шанс для Росії й України продемонструвати, що вони серйозні в намірі розв’язати цю дискусію. Газ має поступати. Це - тест, чи є вони партнерами, яким можна довіряти", - сказав він.

Лайтенбергер підтвердив, що Європейський Союз на даному заході буде представлений європейським комісаром з енергетичних питань Андрісом Пібалгсом і міністром промисловості і торгівлі Чехії Мартіном Риманом.

Разом з тим він зазначив, що Європейська комісія очікує, що в ході зустрічі буде розглядатися питання постачань газу в Європейський Союз.

Представник Єврокомісії Ферран Тарраделлас Еспуні, говорячи про позачергове засідання газової координаційної групи, заплановане на понеділок у Брюсселі, зазначив, що формат даного засідання буде іншим, ніж попередній, оскільки в ньому не планується участь ні російської, ні української сторони.

Крім того, на засіданні буде розглядатися винятково питання заподіяного збитку в зв'язку з припиненням поставок газу в ЄС, а також можливі шляхи вирішення ситуації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування