Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Качиньський не приїхав до "друга Ющенка" через чергову халепу з літаком

П'ятниця, 16 січня 2009, 15:01

Президент Польщі Лех Качиньський, який планував взяти участь у зустрічі з питань енергетичної безпеки України, Словаччини, Молдови й Польщі в Києві, не зміг прилетіти до столиці України через відсутність літака.

Як повідомляє польське видання "Dziennik", глава польської держави в п'ятницю вранці відмовився від участі в "самміті чотирьох".

Причиною такого рішення стало те, що єдиним справним літаком 15 січня до Києва для участі в самміті відбув глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, передає Ліга.net.

Як відомо, це не перший випадок, коли плани Качиньського порушують проблеми з літаком. Так, 2 грудня у ході його візиту до Монголії був ушкоджений президентський літак Ту-154, і Качинський змушений був продовжувати візит чартерним рейсом. Восени минулого року прем'єр Польщі Дональд Туск не дав йому літак для відвідування самміту в ЄС, тому Качиньський змушений був також скористатися чартером.

Для польоту Качиньського в Київ на 16 січня Ту-154 мав повернутися до Польщі, забрати президента і летіти назад в Україну.

Після декількох годин напружених переговорів канцелярія Качиньського оголосила, що президент не полетить на з'їзд, а в Києві Польщу представлять міністр канцелярії президента Міхал Каміньський і голова МЗС Радослав Сікорський.

"Президент України Віктор Ющенко в минулий четвер запросив президента Качиньського відвідати Київ, і польський президент прийняв рішення, через його особисті дружні відносини з президентом Ющенком, а також на знак дружби і солідарності, направити до Києва замість себе міністра Міхала Каміньського", - заявив представник президента Польщі в ефірі телеканалу TVN24, передає "Інтерфакс".

Крім того, не бере участі в зустрічі в Києві в п'ятницю з російсько-українського газового конфлікту і президент Литви Валдас Адамкус, повідомили агентству BNS радники президента.

Ющенко запросив на зустріч представників 10 країн, які постраждали в ході газової кризи між Москвою та Києвом. Очікувалося, що в Київ прибудуть, зокрема, президент Польщі Качиньський, литовський лідер Адамкус, президент Словаччини Іван Гашпарович і прем'єр-міністр Молдавії Зінаїда Гречана.

За даними низки ЗМІ, у тому числі польських, ініціатором проведення "альтернативного (до московського) газового саміту" саме в столиці України виступила Польща.

Росія пропонує зібрати саміт глав держав і урядів країн, які отримують газ із Росії або є транзитними державами, у Москві в суботу, 17 січня.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування