Луценко: Аделаджа зобов’язався не виїжджати за межі України

Субота, 17 січня 2009, 16:41

Пастор церкви "Посольство Боже" Сандей Аделаджа дав зобов’язання міліції не виїжджати за межі України, поки не буде завершено розслідування справи про фінансові махінації компанії "Кінгз Кепітал".

Про це заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко на прес-конференції в Івано-Франківську в суботу, повідомляє УНІАН.

"Можу вам сказати, що Сандей Аделаджа допитаний. З ним проведено кілька очних ставок з іншими пасторами ("Посольства Божого"), а також із заявниками у цій справі", - сказав Луценко і додав, що Аделаджа "фактично через день" з’являється до міліції на допити.

Водночас міністр припустив, що справа "Кінгз Кепітал" навряд чи буде завершена найближчим часом.

"Іде ретельний слідчий процес. Це довгий процес. Враховуючи політичні і фінансові можливості пана Сандея, це буде нелегкий процес. Тим не менше, ми отримали докази, аби взяти з нього зобов’язання не виїжджати за межі України", - зазначив Луценко.

"І по завершенні очних ставок, а також інших слідчих дій ми встановимо його (процесуальний) статус: чи він буде свідком, як на цей момент, чи підозрюваним, чи звинуваченим", - пояснив Луценко.

За словами міністра, проблема слідства полягає у наступному: керівник компанії "Кінгз Кепітал" Олександр Бандурченко затриманий, але "ми оголосили в державний розшук пана Голованова і пана Колесникова, які були фінансистами Аделаджі й одночасно посередниками між керівником "Кінгз Кепітал" та невстановленою нині слідством особою".

"Я думаю, що всі розуміють, хто цією особою може бути по завершенні слідчих дій", - зауважив Луценко.

При цьому міністр висловив припущення, що, напевно, це розуміють і ті особи, "які покривають цю церкву, використовують її як фінансовий і політичний інструмент".

Луценко наголосив, що міліція "не просто зробила обшуки у пана Сандея, не просто опитала його, але проводимо експертизу сотень касет, які були вилучені у ході обшуку, в основному богословського напрямку".

"Проводимо опитування сотень постраждалих і робимо очні ставки із десятками тих, хто свідчить про те, що особисто Сандей агітував нести кошти у "Кінгз Кепітал" або в подібні, йому афільовані структури", - додав міністр.

При цьому він запевнив, що на даний момент "проходить ретельне, неупереджене слідство".

"Хочу запевнити: мені байдуже, з якої країни пан Сандей прибув в Україну й отримав дозвіл на постійне проживання. Мені байдуже, що він проповідує на своїх релігійних зібраннях. Мене Бог милував. Я там не був", - зазначив Луценко.

"Мені байдуже, якою мовою говорить він і постраждалі заявники у цій справі. Мені не байдуже те, що українців грабують на десятки мільйонів під прикриттям благочестя організації з унікальними назвами…", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...