Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Білорусія пропонує Росії себе під газопровід в обхід України

Понеділок, 19 січня 2009, 14:24

Білорусія ініціює будівництво газопроводу "Ямал-Європа-2" для збільшення транзиту російського газу в Європу через білоруську територію.

З відповідною ініціативою виступив прем'єр-міністр Білорусії Сергій Сидорський у ході пленарного засідання Московської міжнародної конференції з питань забезпечення доставки російського газу споживачам у Європі.

"Білорусія вважає, що з економічної точки зору найбільшу ефективність являє проект будівництва газопроводу "Ямал-Європа-2", - цитує його "Обком" із посиланням на УНІАН.

"Підкреслюю, що для реалізації цього проекту в нас уже є необхідна договірно-правова основа, вирішені питання землевідведення", - відзначив Сидорський.

"Більше того, існує можливість уведення другої нитки в експлуатацію окремими ділянками шляхом підключення до технологічних перемичок на першій нитці і, відповідно, поступового зростання транзиту російського природного газу вже в ході будівельних робіт і, таким чином, збільшення постачань газу в Європу у максимально короткий термін", - додав він.

Прем'єр-міністр Білорусії підкреслив, що білоруська сторона готова взяти на себе зобов'язання щодо узгодження будівництва "Ямал-Європа-2" із Польщею й Німеччиною в інтересах транзиту російського газу.

"Білорусія не ставить під сумнів право Росії з прокладання нових маршрутів доставки енергоресурсів своїм європейським партнерам. Однак сформована ситуація показує, що додаткові надійні потужності для транзиту потрібні якомога швидше", - вважає він.

Сидорський зазначив, що проекти "Північний потік" і "Південний потік", які розглядає Російська Федерація, можуть бути реалізовані не раніше 2012 року, а "Ямал-Європа-2" може бути введений в експлуатацію вже через 1-1,5 роки за значно менших фінансових витрат.

"Нашому союзнику – Росії – ми готові запропонувати максимально вигідні умови проекту будівництва газопроводу "Ямал-Європа-2". Переговори можна почати у будь-який час. Готові до відповідного діалогу і з європейськими партнерами", - заявив голова білоруського уряду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування