Власники "Українського тижня" виганяють журналістів

Понеділок, 19 січня 2009, 16:15

У журналі "Український тиждень" виник конфлікт між інвестором і журналістським колективом, спричинений вимогою власників журналу звільнити його головного редактора Романа Кульчинського та заступника Павла Солодька.

В інтерв’ю "Телекритиці" Кульчинський сказав, що у п’ятницю йому та Солодьку запропонували написати заяви на звільнення за власним бажанням.

За його словами, пропозиція надійшла від голови редакційної ради журналу, який "називає себе видавцем або представником інвестора" - Романа Цуприка.

"Мені було сказано, що при тих ресурсах, які є в редакції, можна робити кращий журнал", - сказав Кульчинський.

У свою чергу Цуприк зазначив, що як представник інвестора прийшов до висновку, що Кульчинський і Солодько "недостатньо добре впорались із управлінням проектом".

"За кілька останніх місяців по окремих номерах приймалися такі рішення, що призводили до падіння продажів у кілька разів. Приміром номер, який було присвячено річниці виходу журналу... Через те, що він був присвячений внутрішній ситуації в редакції, "журналом про себе", він не був сприйнятим ринком – продаж впав на 40%", - сказав він.

"У ситуації, коли у журнал вкладаються такі великі гроші, коли була така потужна промо-кампанія, приймати подібні рішення, які ідуть врозріз із усталеною, напрацьованою, очікуваною читачем моделі видання, є неприпустимим. Те саме можна сказати про передноворічний номер", - додав Цуприк.

Шеф-редактор журналу Юрій Макаров, коментуючи ситуацію, що склалася, сказав:

"На жаль, інвестор правий. По-людськи мені глибоко прикро, але я розумію і приймаю логіку інвестора, який вимагає від проекту ефективності. Тим паче в умовах кризи", - сказав він.

На запитання, хто готуватиме наступний номер, Макаров відповів: "У видання залишився шеф-редактор, який досить довго безпосередньо цим займався і буде далі цим займатися. Тим паче, що інший мій проект "Культурний фронт" (Перший канал) уже став на колію, і я знову зможу більше часу присвятити журналові".

Водночас журналісти "УТ" у блозі журналу пишуть, що у понеділок вранці Кульчинський і Солодько, прибувши до редакції, виявили, що замок у їхньому кабінеті змінено.

На прохання пояснити ситуацію керівництво підприємства повідомило, що замки було змінено на прохання "представника інвестора" Цуприка, який нібито відсторонив Солодька і Кульчинського від виконання обов'язків.

"Наказу по підприємству або іншого документу про відсторонення головний редактор і його заступник вимагали, але не отримали", - сказано записі журналістів.

Зараз колектив "Українського тижня" готує відкритий лист до видавця з вимогою залишити на посадах Кульчинського та Солодька.

У випадку не задоволення вимог колективу, намір звільнитися озвучило вже три редактори відділів "УТ".

За словами Кульчинського, ані він, ані Солодько заяв про звільнення за власним бажанням писати не збираються. Для переговорів з інвестором сформовано переговорну групу.

Офіційним власником "УТ" є австрійська "ЕСЕМ Медіа ГмбХ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування