У ЮЩЕНКА РОЗРАХУВАЛИ, ЩО ГАЗ МАЄ КОШТУВАТИ 199 ДОЛАРІВ

Понеділок, 19 січня 2009, 17:27

В секретаріаті президента розрахували, що європейська ціна газу для України в 2009 році має становити близько 199 доларів за тисячу кубометрів.

Про це заявив уповноважений президента Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба секретаріату.

"При застосуванні вищезазначених умов формування ціни для України і запропонованої Російською стороною знижки у 20% від ринкової ціни, середньорічна ціна газу для українських споживачів на українсько-російському кордоні мала би складати 199 доларів США", - заявив він.

Натомість, додає він, Російська сторона пропонує на перший квартал 2009 року встановити для України фактичну ціну 360 доларів США за 1000 куб.м природного газу, яка вираховується за 20% знижкою від базової ціни 450 доларів США.

"Отже, для України пропонуються гірша ціна на газ, ніж для інших європейських країн, зокрема Угорщини", - наголосив Соколовський.

"Окрім цього, Російська сторона вимагає зберегти у 2009 році транзитну ставку 2008 року – 1,7 долара США за 1000 куб.м на 100 км, чим порушується принцип паритету щодо приведення до ринкових значень і ціни на газ, і транзитної ставки", - додав він.

"Враховуючи українсько-російські домовленості і письмові взаємні зобов'язання, зокрема, принцип паритету при формуванні ціни на газ для України і ставки на транзит по території нашої держави, при наданні Російською стороною 20% знижки від ринкової ціни 248 доларів США, Українська сторона зобов'язана надати Російській стороні 20-відсоткові знижки на ставку транзиту, тобто 20% від вищенаведеної ринкової ставки транзиту, що складає близько 3,2 долара США за 1000 куб.м на 100 км", - йдеться в повідомленні.

"Очевидно, що Україна як найбільший оптовий покупець російського природного газу (близько 55 млрд.куб.м на рік) і найпотужніший його транзитер (80% від обсягів усіх поставок до Європи) має підстави розраховувати на значну сталу знижку ціни на газ від "Газпрому" при економічно обґрунтованій ставці транзиту, що удвічі вища за минулорічну", - додав він. Це нормальна ринкова практика.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування