"Газпром" вимагатиме з України 100% передплати, якщо будуть збої у платежах

Вівторок, 20 січня 2009, 10:09

"Газпром" у разі неплатежів України за постачання газу переведе її на стовідсоткову передоплату: в цьому випадку країна платитиме за місяць вперед.

Про це заявив голова холдингу Олексій Міллер у вівторок на зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим, повідомляє УНІАН із посиланням на РІА "Новости".

"У контракті передбачений спеціальний механізм: якщо будуть збої в платежах, ми зіткнемося з неплатежами, то автоматично ми переходимо на механізм стовідсоткової передоплати. Україна повинна буде платити за місяць вперед", - сказав Міллер.

Як уточнив глава "Газпрому", проблема неплатежів була у випадку з Україною актуальною навіть при колишніх цінах на блакитне паливо.

"Чекати, що ситуація з платежами покращає при істотному зростанні цін не доводиться", - констатував він.

У свою чергу Медведєв уточнив, що "достатньо одноразового неплатежу, щоб торгівля була переведена на механізм передоплати", одержавши ствердну відповідь Міллера.

Президент РФ відзначив, що після підписання контракту з Україною немає сенсу відкривати акредитив як гарантії за оплату російського газу.

"Нам вдалося закласти перехід на стовідсоткові авансові платежі, у разі збою в платежах за газ. Цей механізм набагато жорсткіший, ніж акредитив", - сказав Міллер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування