"Газпрому" вже не потрібні ні спостерігачі, ні консорціум

Вівторок, 20 січня 2009, 10:48

Голова "Газпрому" Олексій Міллер вважає, що необхідності в збереженні механізму міжнародних спостерігачів, які контролюють транзит газу на газовимірювальних станціях, більше нема.

"Сказати, що механізм, який був створений на базі багатосторонньої угоди, почав ефективно працювати, не можна", - заявив Міллер у вівторок президенту РФ Дмитру Медведєву.

"Коли він відфіксує факт початку транзиту через Україну, ми могли б разом з українськими партнерами звернутися до КЄС (Єврокомісії) з пропозицією розпустити його", - сказав голова "Газпрому".

"Спостерігачі зробили свій внесок, але назвати механізм ефективно працюючим не доводиться", - повторив Міллер, повідомляє "Інтерфакс".

"Потрібно подякувати всім, але треба мати на увазі, що контроль (за постачаннями газу через українську територію) необхідний", - підкреслив Медведєв.

Крім того, Міллер сказав, що питання про створення міжнародного консорціуму для купівлі так званого технічного газу втратило свою актуальність.

Він нагадав, що створити консорціум у складі "Газпрому" і низки великих європейських компаній-покупців газу пропонувалося для того, щоб придбавати так званий технологічний газ для України.

"На даний час контракт підписано, і питання про створення консорціуму втрачає свою гостроту й актуальність, - зазначив він. - Як і надумане питання про технологічний газ".

Голова "Газпрому" нагадав, що ця тема постала з української сторони як частина пояснень невиконання Україною своїх транзитних функцій. "Цього питання зараз нема", - підсумував він.

"Я 8 років пропрацював головою ради директорів "Газпром", і розумію, що таке технологічний газ, але в деяких могло виникнути враження, що це якась особлива субстанція, яка відрізняється за формою чи ціною від звичайного газу", - сказав Медведєв. "Це все не так", - додав він, отримавши підтвердження Міллера.

"Будемо сподіватися, що Україна буде в повному обсязі на сто відсотків виконувати свої зобов'язання щодо транзиту", - додав голова "Газпрому".

Раніше у вівторок, коли "Газпром" відновив постачання газу для Європи через Україну, український прем'єр Юлія Тимошенко повідомила, що Україна купила в Росії 11 млрд куб. м "технічного" газу за ціною 167 дол. за 1 тис. куб. м.

Вона також обіцяла, що Україна виконає усі свої зобов'язання з транзиту газу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування