Балога думає, що Тимошенко виміняла в Путіна якісь корупційні черевики

Вівторок, 20 січня 2009, 11:30

Ціна газових угод Юлії Тимошенко, ймовірно, виявиться надто високою для України, переконаний голова президентського секретаріату Віктор Балога.

Про це йдеться у його заяві, поширеній у вівторок.

За його словами, домовленості щодо постачання російського газу, досягнуті Прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко і її російським колегою Володимиром Путіним, викликають багато запитань і застережень як внаслідок характеру двосторонніх переговорів, так і через непрозорість ухвалених рішень.

Балога звернув увагу, що в Москві так і не була названа конкретна вартість російського палива, яке імпортуватиметься в нашу країну. Натомість був оголошений дуже приблизний ціновий коридор, що не дає змоги точно визначити, яким буде навантаження вартості газу на вітчизняну економіку та житлово-комунальну галузь.

Тому не виключено, що вже в лютому промислові підприємства і населення побачать у платіжках за використаний газ значно вищі цифри до сплати. Як наслідок, зменшиться кількість споживачів, які зможуть розрахуватися за дорогі енергоносії, що призведе до миттєвого зростання боргів на внутрішньому газовому ринку, - цитуєх Балогу прес-служба президента.

Керівник президентського Секретаріату назвав факт приховування ціни на імпортний російський газ підставою для підозр у корупції.

"Два дні на обрахунок точної вартості газу для України, які попросила Ю.Тимошенко, дають їй простір для вільних імпровізацій з формулою ціни. Складається враження, що уряд спочатку купив завеликі черевики, а вже потім думатиме, як ходити у більшому на кілька розмірів взутті", - заявив Балога.

Балога назвав неприйнятним визначення вартості російського газу для українських споживачів від ціни у 450 доларів за тисячу кубометрів, яку останній місяць нав'язує Москва.

Якщо уряд виходитиме саме з цієї цифри, тоді Україна може одержувати паливо щонайменше за 360 доларів.

Однак зовсім недавно, 1 січня цього року прем'єр-міністр у спільній із президентом заяві визнала економічно обґрунтованою ціну в 201 долар за тисячу кубометрів, нагадав Балога.

На його думку, у різниці між цими цифрами, на думку Глави Секретаріату, і може критися корупційна складова українсько-російських газових угод.

"Отже, заяви Ю.Тимошенко про 20-відстокову знижку на російський газ і відсутність посередників у поставках можна вважати гримом, яким ретушується інша економіка досягнутих у Москві домовленостей", - вважають у секретаріаті.

"Звісно, прем'єр-міністр вкотре заявить про безпідставні випади на свою адресу з боку Глави Секретаріату Президента. Вона вже не вперше нервово реагує на обґрунтовану критику. Проте вже скоро реалії підтвердять справедливість моїх слів. Просто Тимошенко в Москві варто було домовлятися про забезпечення інтересів України, а не про власні політичні переваги", - наголосив Балога.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News