Російський офіцер перевозив прослушку телефонних розмов з України

Вівторок, 20 січня 2009, 12:01

Впродовж січня 2009 року СБУ вилучено три комплекси апаратури, призначені для незаконного прослуховування мобільних телефонних розмов.

Про це повідомила речник СБУ Марина Остапенко на брифінгу у вівторок.

За її словами, 7 січня поточного року один з таких комплексів було вилучено у офіцера Чорноморського флоту Росії, дислокованого у Севастополі "під час перетинання ним кордону залізничним транспортом".

За словами Остапенко, офіцер приховав даний комплекс від митного контролю і намагався незаконно вивезти його до Росії.

"За висновками експертів, вилучений комплекс призначений для незаконного зняття інформації з каналів мобільного зв’язку. На даний час фахівці розшифровують інформацію, яка накопичена в комплексі. За попередніми даними, він активно використовувався у Севастополі", - зазначила вона.

За словами Остапенко, СБУ поінформувало про дану ситуацію ФСБ Росії та вживає оперативно-розшукових заходів щодо замовників прослуховування та організаторів спроби перевезення комплексів через кордон.

Разом із тим, присутній на брифінгу заступник начальника управління захисту інформаційних ресурсів СБУ Георгій Карпов повідомив, що 16 січня 2009 року в одній зі східних областей СБУ разом з службовцями спецпідрозділу "Альфа" затримали громадянина України, у якого було вилучено два комплекси для прослуховування мобільних телефонів.

На жорстких дисках комплексів, за словами Карпова. містяться файли з записами телефонних розмов правоохоронців, суддів, представників органів місцевої влади, народних депутатів та бізнесменів, "що відбувалися тривалий час".

"Один з цих комплексів дозволяє вести прослуховування одночасно 8 номерів мобільних телефонів та має можливість накопичувати тисячі розмов, оскільки обсяг його жорсткого диску складає 160 гігабайт", - сказав він.

"Під час зняття інформації комплекс може знаходитися на відстані до 300 метрів від об’єкта, що дозволяє приховано здійснювати перехоплення телефонних розмов", - додав Карпов.

Він не назвав замовників даного прослуховування, мотивуючи це тим, що наразі триває досудове слідство, однак зазначив, що орієнтовно один сучасний комплекс може коштувати до 500 тисяч євро.

"Безперечно, ті, хто роблять такі замовлення, мають гроші", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування