Ющенко привітав Обаму словами про НАТО і Голодомор

Вівторок, 20 січня 2009, 12:46

Президент Віктор Ющенко привітав Барака Обаму зі вступом на посаду президента Сполучених Штатів Америки.

"Щиро бажаю успіхів у виконанні вашої відповідальної державної місії. Розраховую на тісну і плідну співпрацю з очолюваною вами Адміністрацією в дусі стратегічного партнерства та дружби, що існує між нашими народами", - сказано у привітанні, розміщеному на сайті президента.

Ющенко зазначив, що Україна "щиро пишається поступом, досягнутим у відносинах між Україною та США з часів здобуття" Україною незалежності.

На його думку, втіленням зростаючої позитивної динаміки відносин стала підписана наприкінці 2008 року Хартія Україна - США про стратегічне партнерство.

При цьому Ющенко пропонує підвищити статус чинного основного координаційного механізму співпраці - українсько-американської Міжвідомчої Координаційної групи, "вивівши її на рівень керівництва двох держав".

"Вважаю, що такий підхід адекватно віддзеркалюватиме як досягнутий рівень нашої співпраці, так і важливість наших спільних завдань", - зазначає він.

Крім того, Ющенко наголосив, що в Україні "високо цінують послідовну підтримку Сполученими Штатами стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору".

"Сподіваємось на збереження плідної взаємодії з Вашою Адміністрацією у цій сфері, зокрема - на підтримку політичного сигналу Бухарестського саміту про перспективи приєднання України до НАТО, а також рішення грудневої зустрічі міністрів закордонних справ Організації щодо піднесення на новий рівень формату співпраці з нашою державою як важливих кроків у напрямку повноправного членства України в Альянсі", - сказано у привітанні.

Ющенко також зазначив, що він "глибоко зворушений" особистою увагою Обами до тематики вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-33 рр.

"Вірю, що наша подальша співпраця на зазначеному напрямі сприятиме світовому визнанню дійсного характеру й масштабів цієї трагедії Українського народу, а також поширенню правди про цю жахливу сторінку історії України", - пише він.

Ющенко також запросив Обаму відвідати Україну у найближчий зручний для нього час.

"Переконаний, що Ваш візит до нашої держави надасть нового потужного імпульсу розвиткові відносин стратегічного партнерства між Україною та Сполученими Штатами Америки", - вважає він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...