"Газпром" залишив за собою право вимагати з України відшкодування збитків

Вівторок, 20 січня 2009, 14:05

"Газпром" залишає за собою право вимагати відшкодування збитків у результаті газової суперечки з Україною, заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.

"Що стосується попередньої ситуації, несанкціонований відбір газу зафіксовано. Ми залишаємо за собою право вимагати відшкодування збитків відповідно до контрактів", - сказав він журналістам на прес-конференції у Москві.

"Також що стосується колишніх боргів, ми знайшли рішення, як вирішити це питання", - додав менеджер "Газпрому", повідомляє "Інтерфакс".

"Усі боргові питання, що стосуються наших відносин, урегульовані і будуть вирішені найближчим часом", - сказав Медведєв пізніше. Він зазначив, що не має наміру вдаватися в подробиці цього рішення.

"Можна дуже продуктивно працювати, але це не виключає арбітражних процедур", - додав він.

У понеділок після підписання контракту з "Газпромом" і "Нафтогазом України" прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила журналістам, що сторони "жодних претензій по втратах пред'являти не будуть".

Між тим раніше російські чиновники говорили, що втрати "Газпрому" від газового конфлікту склали понад $1 млрд.

Минулої п'ятниці адвокати "Газпрому" завершили формальну подачу скарги в Арбітражний інститут торговельної палати Стокгольму в зв'язку із ситуацією, пов'язаною з транзитом газу через територію України європейським споживачам.

Раніше "РосУкрЕнерго" подало позов до "Нафтогазу України" у зв'язку з відмовою українського холдингу піднімати зі сховищ і транспортувати на експорт газ трейдера.

Сам "Газпром" розіслав європейським партнерам лист із пропозицією подавати до суду на "Нафтогаз України" за порушення транзиту газу.

"Нафтогаз" залишався винен "РосУкрЕнерго" $650 млн - це штрафи і пеня за несвоєчасну оплату газу минулого року.

У "РосУкрЕнерго" не коментують заяву Олександра Медведєва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування