Європа знає, що ціну для України взяли з дизельного пального

Вівторок, 20 січня 2009, 15:32

У Єврокомісії задоволені газовою угодою України і Росії, яка буде базуватися на ринковій ціні на енергоносії.

Про це заявив комісар ЄС з питань енергетики Андріс Пібалгс на спільній прес-конференції з українським прем’єром Юлією Тимошенко.

"Ця угода є комплексною і абсолютно прозорою, оскільки це пряма угода між "Газпромом" і "Нафтогазом", і в такому випадку вже не буде виникати ситуації з іншим трактуванням ситуації, з формулюваннями, що призводило до проблем", - зазначив він.

Крім того, Пібалгс відзначив важливість того, що це довгострокова угода.

"По-друге, що є дуже важливим, це є довгострокова угода. Для мене як споживача, який завжди ближче до Різдва слухав новини і очікував на переговори і коли почнуться проблеми, така угода дає можливість з полегшенням очікувати Різдва", - заявив єврокомісар.

Третьою доброю новиною він назвав те, що Україна і Росія домовилися про "відносно ринкову формулу ціни на газ, яка базується на ціні дизельного пального, яке зберігається в сховищах на світовому ринку, і з неї вираховується ціна на газ".

"Ми розуміємо, що цей перехід є болючим, але його треба зробити. Бо тоді не політики вирішують таке питання, а питання вирішується на ринку", - зазначив Пібалгс.

Він також відзначив, що Єврокомісія докладала всіх зусиль для "вирішення цього складного питання".

Єврокомісар подякував Тимошенко та Путіну за "їх особисте залучення та відданість вирішенню цієї проблеми, що заважала постачанням газу до Європи".

Відповідаючи на питання про несанкціонований відбір газу, Пібалгс заявив про відсутність фактів несанкціонованого відбору газу Україною після 31 грудня 2008 року.

"У мене таких фактів немає", - заявив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування