Продан каже, що "дочка" Газпрому продаватиме менше газу в Україні

Середа, 21 січня 2009, 07:28

Обсяг газу, яке продаватиме підприємство ТОВ "Газпром збут Україна" (Київ), у поточному році буде меншим, ніж минулого року, заявив міністр палива й енергетики України Юрій Продан.

"НАК "Нафтогаз України" продаватиме певні обсяги газу цьому підприємству, він буде повністю узгоджувати, яким саме підприємствам будуть здійснюватися такі продажі, і цей обсяг буде значно меншим, ніж у 2008 році", - сказав Продан в ефірі "5 каналу" у вівторок увечері.

Водночас міністр не уточнив, чи має він на увазі обсяг газу, який "Газпром збут Україна" може продавати відповідно до ліцензії Нацкомісії регулювання електроенергетики України, чи обсяг газу, який компанія реалізувала у 2008 році, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Раніше заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що "Газпром Збут Україна" отримає до 25% українського ринку за домовленістю з "Нафтогазом України".

Він не уточнив, який конкретно обсяг зможе реалізовувати "дочка" "Газпрому" на українському ринку, зазначивши, що "це залежатиме від того, як буде поводитися промисловий попит - частина підприємств закрита, частина працює у скороченому режимі".

Як відомо, "Газпром" у квітні минулого року в рамках реалізації нової російсько-української угоди про розвиток відносин у газовій сфері від 12 березня 2008 року зареєстрував в Україні дочірню компанію "Газпром збут Україна" для постачань природного газу безпосередньо українським промисловим споживачам.

Національна комісія регулювання електроенергетики України наприкінці квітня 2008 року видала новому газотрейдеру п'ятирічну ліцензію на постачання природного газу за нерегульованим тарифом в обсязі 7,5 млрд кубометрів на рік.

У жовтні директор "Газпром збут України" Анатолій Подмишальський повідомив, що газотрейдер за підсумками 2008 року постачить промисловим споживачам не більше 4 млрд куб. м природного газу.

За неофіційними даними, минулого року підприємство постачило українським промисловим споживачам близько 3 млрд куб. м природного газу, зазначає агентство.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування