Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У "Нафтогазу" мало шансів вистояти в боротьбі з "дочкою" Газпрому

Середа, 21 січня 2009, 09:01

Шанси НАК "Нафтогаз України" у конкурентній боротьбі з дочірньою компанією ВАТ "Газпром" - ТОВ "Газпром збут Україна", у випадку підтвердження інформації про збільшення частки останньої на внутрішньому газовому ринку України, невисокі.

Так вважає керівник інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Конкурент на внутрішньому ринку ще гірше, ніж посередник. Насправді, це ключова проблематика українського газового ринку", - сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок.

Рубан висловив думку, що допуск "Газпрому" на український ринок недоцільний.

Він пояснив, що дочірня компанія "Газпрому" зможе запропонувати найбільшим українським споживачам вигідніші умови продажу, наприклад, розстрочку, тим самим залишивши для "Нафтогазу" проблемних споживачів.

При цьому Рубан підкреслив, що НАК є одним із прикладів "каламутної прозорості", тому що важко дізнатися про те, які процеси проходять у "Нафтогазі України", зокрема, як генеруються доходи, які витрати.

"У ситуації такої заплутаності у НАК "Нафтогаз України" невеликі шанси вистояти в боротьбі з таким серйозним конкурентом", - додав експерт.

Водночас він звернув увагу, що "Газпром" - це компанія, яка цілеспрямовано керується державою і підтримується їй.

"І в цій ситуації шанси НАК "Нафтогаз України" вижити, якщо в середині українського ринку в нього буде такий серйозний конкурент, я оцінюю як не дуже високі", - додав він.

Як відомо, представники "Газпрому" у вівторок повідомили, що частиною підписаних напередодні домовленостей є збільшення частки "Газпром збуту Україна" на українському ринку продажу газу промисловим споживачам до 25%.

У той же час прем'єр України Юлія Тимошенко сказала, що діяльність "Газпром збуту Україна" ще буде обговорюватися, а міністр палива й енергетики Юрій Продан спрогнозував, що частка цієї компанії на ринку в 2009 році скоротиться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування