Судновласник "Фаїни" востаннє підживив "апетити" піратів

Середа, 21 січня 2009, 09:28

Судновласник судна "Фаїна" підвищує запропоновану сомалійськими піратами суму викупу.

Про це йдеться в прес-релізі судновласника, обнародуваному в інтернет-виданні "Морський бюллетень-Совфрахт", повідомляє УНІАН.

Судновласник зазначає, що "переговори з піратами про звільнення моряків "Фаїни" неймовірно важко, поволі, але йдуть".

"Розуміючи всю складність ситуації, судновласник зараз іде на безпрецедентні кроки. Ним вкотре і, мабуть, все ж таки востаннє, приймається рішення про збільшення суми викупу, сподіваючись на прояв елементарної розсудливості і з боку піратів", - підкреслюється в прес-релізі.

При цьому судновласник зазначає, що до безкінечності процес підвищення суми тривати не може. Крім того, що із цього приводу є відповідна резолюція Ради Безпеки ООН, "виконувати вимоги якої зобов`язаний будь-який цивілізований громадянин світової спільноти, є й елементарні межі фінансових можливостей".

"Очевидним є те, що "Фаїна", призначена для того, аби щодня приносити прибуток і давати роботу не одному десятку людей, вже майже чотири місяці щодня приносить тільки збитки, і чималі. Судновласником зроблено все для формування прийнятної суми викупу, і сподіватися на те, що він зможе задовольнити зростаючі апетити піратів – нереально і наївно", - йдеться в прес-релізі.

Судновласник також зазначає, що "вся складність ситуації обумовлена характером вантажу "Фаїни", інтерес до якого (і не тільки на Африканському континенті) не проявляє тільки ледачий".

"Звідси множина явних і високопрофесійних прихованих сил, які втручаються в дуже чутливий переговорний процес: від піратської принцеси Мішель Лінн Балларен до Союзу шаріатських судів", - вважає судновласник.

На його думку, серед піратів є "тверезомислячі, що дозволяє все ж таки сподіватися на швидке і благополучне завершення цієї нескінченно обридлої всім драматичної історії".

Як відомо, судно "Фаїна" було захоплене піратами 25 вересня минулого року біля берегів Сомалі. У складі екіпажу судна – 17 громадян України.

На борту "Фаїни" знаходяться 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки та боєприпаси, які Україна продала Кенії. Судно знаходиться під наглядом кількох американських кораблів, завдання яких - не допустити вивантаження зброї і техніки на берег.

Власник захопленого піратами теплоходу "Фаїна" - компанія "Waterlux AG".
За даними старійшини одного із сомалійських племен, за звільнення “Фаїни” потрібно заплатити 3,5 млн. доларів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування