Потерпілі від вибуху в Дніпропетровську подадуть позов проти України

Середа, 21 січня 2009, 11:49

Потерпілі від вибуху газу в дніпропетровській багатоповерхівці, у результаті якого загинуло 23 особи, будуть скаржитися до Європейського суду з прав людини у зв'язку з тим, що троє підсудних у цій справі відпущені за законом про амністію.

Вони вважають, що застосування до підсудних у даній справі закону про амністію є порушенням прав потерпілих на життя і правосуддя, передає "Німецька хвиля".

У вівторок трьох екс-керівників "Дніпрогазу", яких визнали винними у вибуху будинку на вулиці Мандриківській, відпустили за законом про амністію. Цей закон набув чинності 12 грудня минулого року, він застосовується автоматично до тих, кого обвинувачують у нетяжких злочинах і тих, хто має пом'якшувальні обставини.

На його підставі суд ухвалив: підсудних – гендиректора Ігоря Іванкова, його першого заступника Максима Сорокіна і головного інженера компанії Сергія Бачурина, обвинувачених у службовій недбалості, – звільнити від покарання, кримінальну справу закрити, позови про відшкодування моральної шкоди потерпілим залишити без розгляду.

На вердикт судді не вплинуло навіть опитування постраждалої сторони. На запитання "за" чи "проти" того, щоб підсудних амністували, кожен із потерпілих, яких у залі було більше 40 осіб, відповів "проти", пише газета "Сегодня".

"Дніпрогазу" повернуть 8 мільйонів застави за заміну арешту на підписку про невиїзд для підсудних. Вони можуть повернутися на свої попередні посади, і отримати зарплату за час перебування під вартою, стверджує їхній адвокат Валерій Коновалов.

Державний обвинувач Сергій Опара каже, що ні прокуратура, ні суд не мали законних підстав запобігти такому розвитку подій. За його словами, потрапивши під амністію, Іванков, Сорокін і Бачурин автоматично визнали свою провину, і більшого домагатися навіть не варто.

Однак представник потерпілих Дмитро Поповський повідомив, що ні він, ні його клієнти, не зупиняться після такого вердикту суду.

"Ми будемо подавати цивільні позови і вимагати, щоб "Дніпрогаз" відшкодував абсолютно всі моральні і матеріальні збитки", - каже юрист. За його словами, сума таких позовів у кожного різна. Мінімальний – 21 тисяча гривень, а максимальний – на 8 мільйонів.

Потерпілі ж будуть позиватися до Європейського суду з правах людини – уже не з "Дніпрогазом", а з державою Україна.

"Це несправедливо. Будемо звертатися до Європейського суду. Якщо в нашій країні немає закону, понадіємося на Захід", - заявила Вікторія Єгорова, яка втратила рік тому доньку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування