Нафтогаз вступить у довгострокові стосунки з "дочкою" Газпрому?

Четвер, 22 січня 2009, 09:03

НАК "Нафтогаз України" допускає можливість підписання з підприємством ТОВ "Газпром збут Україна" (Київ) довгострокового контракту на постачання ним природного газу для його наступної реалізації промисловим споживачам країни.

Про це заявив перший заступник голови правління українського держхолдингу Ігор Діденко у середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми завжди обіцяли російській стороні, що наші відносини з "Газпром Збут Україна" будуть дзеркальними. Тобто якщо в нас на 10 років контракт на імпорт, я думаю, що природним буде на 10 років і внутрішній контракт. Але є різні думки в компанії", - сказав він.

"Газ буде постачатися від НАК "Нафтогаз України" двом суб'єктам господарювання: ДК "Газ України" і від ДК – "Газпром збут Україна", - уточнив Діденко.

Він також повідомив, що підписані "Нафтогазом" і "Газпромом" контракти передбачають, що перехід на режим 100%-ої передоплати і нарахування штрафних санкцій можливий за умови несплати поставленого російським монополістом газу після закінчення декількох днів місяця наступного за місяцем постачання.

"Російська сторона до останнього моменту наполягала на 100%-ій передоплаті... На сьогодні я можу сказати, що ми для розрахунків маємо близько 50 днів", - додав Діденко.

Як відомо, "Газпром" у квітні 2008 року в рамках реалізації нової російсько-української угоди про розвиток відносин у газовій сфері від 12 березня того року зареєстрував в Україні дочірню компанію "Газпром збут Україна" для постачання природного газу безпосередньо українським промисловим споживачам.

Національна комісія регулювання електроенергетики України наприкінці квітня 2008 року видала новому газотрейдеру п'ятирічну ліцензію на постачання природного газу з нерегульованим тарифом в обсязі 7,5 млрд кубометрів на рік, що складає близько 25% ринку промислових споживачів України.

У жовтні директор "Газпром збут України" Анатолій Подмишальський повідомив, що газотрейдер за підсумками 2008 року постачить промисловим споживачам не більше 4 млрд куб. м природного газу. За неофіційними даними минулого року підприємство постачило українським промспоживачам близько 3 млрд куб. м природного газу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування