Нацрада перевела стрілки про цензуру на Комісію з моралі

Четвер, 22 січня 2009, 14:03

Нацрада з питань телерадіомовлення відкидає звинувачення на свою адресу та посилається на законність своїх дій.

Про це заявив голова Нацради Віталій Шевченко, коментуючи реакції на її рекомендації зняти з ефіру деякі програми.

"Нацрада рахується з тим, що в Україні існує НЕК як спеціальний орган, створений для захисту суспільної моралі й наділений правом робити висновки про зміст телеінформаційної продукції та ухвалювати обмежувальні рішення щодо її публічного показу", - зазначив Шевченко.

"Тому нас дивують претензії до Нацради з приводу інформування нами телерадіокомпаній та громадськості про рішення НЕК, тим паче, що ці рішення надходять до нас офіційно з проханням розглянути їх і повідомити про вжиті заходи", - додав він.

Шевченко нагадав, що Національну експертну комісію з питань захисту сіспльної моралі створили в тому числц і деякі депутати, які "гостро відреагували" на рекомендації Нацради.

"Заперечення деяких керівників телерадіокомпаній та політиків проти поширення Національною радою на своєму сайті інформації про рішення НЕК, по суті, є ігноруванням конкретних норм законодавства", - зазначив він.

"Деякі політики-депутати, які гостро відреагували на рішення НЕК та відповідну інформацію Національної ради, самі ж голосували за закон, відповідно до якого й було створено НЕК та наділено її правом оцінювати й забороняти некондиційну відеопродукцію, а також обурюються засиллям бруду, жорстокості, насильства, еротики, сексуальної розпусти в українському телерадіоефірі й вимагають від Нацради вжиття відповідних дисциплінарних заходів", - зазначив він.

"За законом, експертні висновки щодо ознак таких порушень вправі робити лише НЕК, а Нацрада у разі отримання від цього повноважного органу відповідних рішень зобов’язана інформувати телерадіоіндустрію про встановлені обмеження", - зазначив Шевченко.

"Очевидно, що претензії до Національної ради щодо причин рішень НЕК чи щодо неналежного реагування на інші телерадіопередачі, які обурюють громадськість, – безпідставні", - наголосив він.

Шевченко також пояснив, що будь-яка телекомпанія, отримавши претензії щодо своїх програм з боку НЕК, має всі можливості з’ясувати причини та підстави для цих претензій, а також спростувати їх або усунути хиби конкретного сюжету чи передачі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News