Ющенко просить МВФ показати Тимошенко, хто в домі господар?

П'ятниця, 23 січня 2009, 14:32

Президент Віктор Ющенко запевнив місію МВФ, що Національний банк уживає заходів щодо стабілізації валютного ринку.

Під час зустрічі з представниками місії у п’ятницю Ющенко заявив, що домовленості і зобов'язання, передбачені у Меморандумі про економічну і фінансову політику, на сьогодні є визначальними пріоритетами у реалізації заходів щодо стабілізації ситуації.

За його словами, Нацбанк підтримує достатню ліквідність банківської системи, забезпечення проведення валютних аукціонів, завершення діагностичного обстеження найбільших системних банків тощо.

Діагностику решти банків буде завершено до кінця лютого поточного року, сказав Ющенко, повідомляє прес-служба президента.

Окрім того, зазначив президент, у держбюджеті-2009 передбачено випуск ОВДП на 44 млрд. грн. для капіталізації банків.

Президент також додав, що бюджетом на наступний рік виділено 20 млрд. грн. для фінансування Стабілізаційного фонду, використання коштів якого забезпечуватиме активізацію інвестиційних процесів в економіці.

Говорячи про труднощі, з якими зіткнулася Україна при подоланні негативних кризових явищ, глава держави, зокрема, відзначив непрогнозований розвиток ситуації у переговорному процесі з російською стороною щодо поставок газу.

Йдеться, зокрема, про недотримання принципу симетричності ціни на газ і ставки транзиту; відсутність відповіді щодо ціни на опалення для населення та всіх інших споживачів; врахування в бюджеті України достатньо ресурсу для компенсації різниці в ціні та способів збалансування бюджету НАК "Нафтогаз".

Гальмування економічних процесів створило серйозні проблеми з наповненням бюджету цього року, констатував Ющенко.

Він поскаржився, що процеси, які традиційно є автономними від політичних впливів, сьогодні потерпають від політичних спекуляцій.

Саме тому, зазначив Ющенко, дуже важлива думка місії МВФ щодо тих прогнозів, які були сформульовані на 2009 рок, оскільки вони в Україні мали різні політичні оцінки.

"Сьогодні бюджет має величезні ускладнення. Багато з цих проблем знаходяться у контексті політичних рішень, які треба прийняти прем'єр-міністрові, парламенту – питання у наявності політичної волі", – додав президент.

"Але я розраховую, що у рамках роботи місії ми можемо продемонструвати всім, від кого залежать здорові рішення, їх безальтернативність", - заявив президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...