Росія посадила на гачок усіх потенційних президентів України

П'ятниця, 23 січня 2009, 16:27

Керівник центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко заявляє, що в зв'язку з підписанням газових контрактів складно прогнозувати, хто стане головним претендентом на посаду президента України через півроку.

"Я б зараз не зважився говорити, хто буде головним претендентом на посаду президента через півроку", - сказав Фесенко в ході круглого столу в п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому Фесенко підкреслив, що складно судити про те, " чи була політична частина" під час підписання газового контракту.

"Але, виходячи з того, що ми знаємо з документів, очевидні гачки, на які Росія підсадила Україну як державу, Юлію Тимошенко і Партію регіонів", - заявив політолог.

"Вони (російська сторона ) підсадили на гачки всіх реальних претендентів на президентську посаду", - відзначив Фесенко.

За словами експерта, для України підписання газового контракту в тому вигляді, у якому він підписаний, пов'язано з ризиками підвищення ціни на газ. Політолог пояснив, що якщо почне підвищуватися ціна на нафту, відповідно, почне підвищуватися і ціна на газ.

Фесенко також висловив думку, що для Тимошенко ризики нового газового контракту пов'язані з тим, що підвищення ціни на газ ускладнить її подальші дії.

"Російські експерти говорять, що або українська сторона відмовиться виконувати договір, або буде просити чергові поступки", - відзначив політолог, додавши, що питання полягає в тому, в обмін на що буде українська сторона просити такі поступки у Росії.

"Тимошенко буде змушена йти і домовлятися з російським керівництвом", - зазначив експерт. "Гачок є, і Юлії Тимошенко потрібно думати, як на цьому гачку не засісти більш ґрунтовно", - сказав він.

Фесенко також не виключив, що виникне серйозна суперечка про те, кому належить газ у газосховищах України. "Можуть початися позови між RosUkrEnergo і НАК "Нафтогаз України", - припустив він.

За словами експерта, така ситуація є "сигналом" для компанії RosUkrEnergo. Так, на його думку, якщо компанія і далі буде робити ставку на президента Віктора Ющенка, то в неї можуть початися проблеми. Ця ж ситуація, на думку експерта, є сигналом і для лідера Партії регіонів Віктора Януковича: "Не треба домовлятися з Ющенком, а треба домовлятися з Росією", - заявив він.

"Януковича будуть зберігати як альтернативу Тимошенко", - вважає Фесенко.

"Я б не квапився з висновками про те, що Тимошенко виграє на виборах (президента). Рейтинг Тимошенко знижується. Поки вона залишається прем'єр-міністром, її головний супротивник не Янукович, а економічна криза", - констатував Фесенко.

При цьому експерт висловив думку, що газовий конфлікт між Росією й Україною лише відкладений і, можливо, він відновиться в майбутньому.


 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування