Результатом газової війни стануть нові вибори?

П'ятниця, 23 січня 2009, 16:42

Українсько-російський газовий конфлікт може спровокувати організацію дострокової виборчої кампанії в Україні, вважає директор центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

"Ми стали ще далі від Москви, ми стали ще далі від Брюсселя", - сказав Єрмолаєв у п'ятницю в ході круглого столу, коментуючи підсумки підписання газового контракту між Росією та Україною.

При цьому Єрмолаєв підкреслив, що цей газовий контракт, у якому міститься найвища розрахункова ціна за газ для України, став причиною того, що країна відіграла свою роль в "настанні епохи дорогого газу".

На думку Єрмолаєва, висока ціна на газ обумовлює для України "збереження стагнації, зниження власних конкурентних переваг". "Це контракт стагнації", - заявив Єрмолаєв.

При цьому експерт додав, що переговори про підписання газового контракту носили для України "принизливий характер", а багатогодинні очікування української делегації, нічні переговори з даного питання підтверджують це.

"Може, сам контракт є елементом підготовки до здачі українських економічних інтересів", - сказав експерт.

На думку Єрмолаєва, "газова хвиля" стала елементом внутрішньополітичної війни в Україні. При цьому підписання газового контракту стало ударом по рейтингах президента Віктора Ющенка.

Єрмолаєв також припустив, що в найближчі 20 днів стануть зрозумілими взаємини між Ющенком і прем'єром Юлією Тимошенко як конкурентами за владу.

"Швидше за все, буде швидка каталізація політичної кризи. На нас чекає дуже складна, бурхлива весна. Будуть поламані всі правила", - прогнозує експерт.

Він не виключив, що "елементом всієї цієї інтриги" буде і організація дострокової виборчої кампанії.

У свою чергу Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов підкреслив, що вплив Росії на внутрішньополітичну ситуацію в Україні існує.

При цьому експерт назвав втратою позиції України у тому, що вона не отримала підтримку Європи в газовому конфлікті.

"Це був показовий конфлікт. Це було своєрідне покарання, яке отримав президент за ту політику, яку він проводив", - сказав Карасьов.

На думку експерта, крім газової угоди, є ще й політична угода, яка залишається негласною.

Карасьов висловив думку, що, швидше за все, російська сторона зробила ставку на Тимошенко, оскільки остання має більше шансів стати наступним президентом, ніж лідер Партії регіонів Віктор Янукович.

Карасьов не виключив, що це пов'язано з тим, що Тимошенко останнім часом не акцентує увагу на темі євроатлантичної інтеграції України.

"Можливо, Тимошенко влаштовує і Росію, і Європу", - відзначив Карасьов.

У свою чергу директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський висловив думку, що російська сторона вирішила для себе, що "президент Ющенко не може бути партнером у переговорах".

На думку політолога, "це погано як для Росії, так і для України.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News