"Дочка" Газпрому може розчарувати Тимошенко

Субота, 24 січня 2009, 07:15

ТОВ "Газпромзбут Україна" на сьогодні, згідно з наявним попереднім балансом газу українських підприємств, планує продати промпідприємствам України близько 6 млрд. кубометрів газу, що становить 25% від запланованого споживання.

Про це заявив журналістам директор ТОВ "Газпром збут Україна" Анатолій Подмишальський, повідомляє УНІАН.

Він повідомив, що, за даними на сьогодні, заявки українських підприємств, в основному хімічної і металургійної промисловості, становлять 24 млрд. куб. м. Разом з тим, зазначив, що вказані в заявках обсяги можуть знизитися.

Він сказав, що "Газпромзбут Україна" продаватиме газ підприємствам за тією ж ціною, за якою газ продаватиме на внутрішньому ринку НАК "Нафтогаз України". "Інших цін не буде", - наголосив він.

Також Подмишальський повідомив, що в 2008 році "Газпром збут Україна" продав українським підприємствам 3,35 млрд. куб. м газу, тоді як контракти дозволяли здійснити продаж у розмірі до 7,5 млрд. кубометрів.

"Такі обсяги пояснюються тим, що наприкінці року об`єктивно різко впало споживання газу промисловими підприємствами", - сказав Подмишальський.

Крім того, він зазначив, що на сьогодні знижки щодо ціни на газ у "Газпрому" мають лише Білорусь, Україна і Вірменія, проте з 2010 року Україна, згідно з підписаними контрактами, таких знижок позбудеться, а з 2011 року їх не буде й у Білорусі та Вірменії.

Прем`єр Юлія Тимошенко заявила в ефірі телеканалу "Україна" у п’ятницю:

"Я думаю, що цього року ця компанія ("Газпромзбут Україна") жодного кубометра газу на внутрішньому ринку України не продасть, тому що у них немає зацікавленості. НАК "Нафтогаз України" торгує без жодних націнок, по суті, по собівартості торгує газом для промисловості, і тому будь-яка внутрішня компанія… буде неконкурентною на внутрішньому ринку. А без прибутку вони працювати не мали намірів".

За її словами, за результатами 2009 року буде видно, що ця компанія не реалізовувала газ на внутрішньому ринку, а була присутня на ньому лише формально.

ТОВ "Газпромзбут Україна" – 100% дочірня компанія ВАТ "Газпром" (Росія), створена навесні 2008 року. Вона має ліцензію на постачання природного газу промспоживачам України в обсязі 7,5 млрд. куб. м на рік за нерегульованим тарифом строком на 5 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...