Тимошенко каже, що вимагати кращу ціну за транзит газу зараз неможливо

Субота, 24 січня 2009, 10:58

Застосування більш вигідної для України австрійської формули визначення вартості транзиту газу, яка могла б дати ставку і в 5 доларів за транзит тисячі кубометрів російського газу, на сьогодні неможливе.

Про це заявила прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко в інтерв’ю "Дзеркалу тижня".

"Австрійська формула має низку складових, які вкрай суб’єктивні і які в нас порахувати неможливо. Наприклад, вартість землі, по якій проходять транзитні газопроводи. Як може автоматично працювати формула, коли ні в Росії, ні в Україні не існує ринку землі, кадастру й чіткого розуміння: які ділянки скільки коштують?", - сказала вона.

"А з огляду на те, що газотранспортна система проходить через усю країну, я хочу бачити людину, яка зможе визначити вартість кожного метра землі, точно порахувати коефіцієнт її вартості в системі газтранзиту, а потім іще узгодити це з Російською Федерацією", - додала Тимошенко.

Прем’єр зазначила: "Переговори на цю тему можуть тривати роками. Причому врахуйте, що погоджувати складову оцінки вартості землі потрібно щокварталу".

"Крім того, ціна транзиту найбільшою мірою залежить від ціни технічного газу для прокачування, а в Австрії ціна газу становить близько 550 дол. І якщо такий дорогий газ спалювати як технічний, то, звичайно, транзитна ставка може становити сьогодні 5 дол. і більше", - сказала Тимошенко.

"Інша справа словацька формула – це оцінка самої газотранспортної системи та вартості її експлуатації: поточного ремонту, капітального ремонту, модернізації, технічного газу, амортизації і плюс частка прибутку. Словацька формула вважається однією з найвдаліших у Європі, оскільки там немає суб’єктивних складових", - додала прем’єр.

Саме тому, судячи з її слів, за основу для визначення вартості транзиту взяли словацьку формулу, запропоновану Росією, відповідно до якої ставка буде 2,5 долари.

"Коли дві сторони виходять на переговори, то кожна ставить собі мету-максимум. Але насправді знає і межу припустимого відступу. При цьому ніколи не буває, щоб одна сторона стовідсотково виграла, а друга – стовідсотково програла. Рухаючись назустріч одне одному, сторони знаходять точку взаємоприйнятності", - зазначила Тимошенко.

На запитання, чому газові угоди між Україною та Росією підписано на 10 років, вона відповіла: "Я вважаю, що чим більший термін стабільності в наших відносинах, який визначений формульним підходом до встановлення ціни, тим вільніша Україна, тим міцніша її незалежність, тим менш політизована наша енергозалежність".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування