Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія наполягає: газові потоки в Європу мають бути диверсифіковані

Субота, 24 січня 2009, 22:33

Росія виступає за диверсифікацію газових потоків до Європи через монопольне положення України як транзитера російського газу і різних ризиків.

Про це заявив перший віце-прем'єр РФ Віктор Зубков у суботу в Будапешті за підсумками розширеного засідання співголів російсько-угорської комісії з економічної співпраці.

"Монопольне положення України, як транзитера російського газу, дозволяє нам говорити, що газові потоки до Європи мають бути диверсифіковані. Ризики можуть бути різні, включаючи терористичні, техногенні. Потрібно будувати газопроводи "Південний потік", "Північний потік", "Набукко", - сказав він, цитує "Інтерфакс".

Зубков підкреслив, що РФ не розглядає "Набукко", як проект, що конкурує з "Південним потоком" і "Північним потоком", і "в Росії немає перешкод альтернативним проектам", а також відзначив важливість будівництва великих газосховищ.

"Важливо, щоб усі три газопроводи були забезпечені реальною сировиною. Росія має для "Північного потоку" і "Південного потоку" великі, необхідні джерела газу. Родовища на Штокмані, Ямалі дозволяють добувати трильйони кубометрів газу для забезпечення Європи", - сказав він.

Росія не розглядає "Набукко", як конкуруючий проект, підкреслив перший віце-прем'єр РФ: "У нашому проекті є всі умови для його реалізації: у нас є ресурсна база, ринок у Європі і досвід реалізації таких складних технічних проектів".

А "Набукко", на думку Зубкова, "може бути гарним пам'ятником амбіціям і непродуманим рішенням".

У свою чергу, заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв, перебуваючи в складі російської делегації на засіданні в Будапешті, заявив, що фінансова криза не загрожує планам реалізації будівництва газопроводу "Південний потік".

Медведєв нагадав, що криза наприкінці 90-х років не перешкодила реалізації іншого проекту "Газпрому" - "Блакитного потоку". "Блакитний потік" був реалізований у розпал кризи 1998 року. І жодні причини не можуть скасувати чи відсунути гарний проект", - підкреслив заступник голови правління "Газпрому".

За його словами, з усіма партнерами, включаючи угорських, "Газпром" працює відповідно до графіка. "2009 рік присвячений підготовці техніко-економічного обґрунтування на всьому маршруті газопроводу", - заявив Медведєв.

Він наголосив, що "як тільки ТЕО буде завершене, воно послужить для ухвалення інвестиційного рішення". "Жодних основних причин для зрушень термінів реалізації проекту в нас нема", - підкреслив заступник голови "Газпрому".

Зі свого боку, міністр фінансів Угорщини Янош Вереш сказав, що будівництво газопроводу "Південний потік" послужить цілям енергобезпеки його країни, а Угорщина зберігає прихильність диверсифікованості маршрутів і джерел.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування