Медведько: "У нас виявляють корупцію лиш при зміні уряду"

Неділя, 25 січня 2009, 06:49

Генпрокурор Олександр Медведько визнає, що у питанні притягнення до відповідальності за корупцію державних службовців двох перших категорій здобутків у ГПУ немає.

"Тут нас справедливо критикував президент, зазначаючи, що на цьому напрямі боротьби з корупцією – стосовно держслужбовців двох перших категорій – у нас здобутків немає, жодної особи до кримінальної відповідальності не притягнуто", - сказав він в інтерв’ю "Дзеркалу тижня", опублікованому 24 січня.

"На всю державу – лише 3 випадки притягнення до адміністративної відповідальності відповідно до закону "Про боротьбу з корупцією". Одну особу – в Криму, дві – в центральних органах виконавчої влади в Києві", - розповів генпрокурор, додавши: "Зате службовців 3-5 категорій – значно більше, ніж раніше".

"За рік ми передали до суду 1687 кримінальних справ з ознаками корупції. Це багато як ніколи. Встановили завдану шкоду на 94 млн. грн., 90% яких відшкодовано. Цього року виявлено 2957 фактів хабарництва... 1367 кримінальних справ направлено до суду", - повідомив Медведько.

"Минулого року ми виявили 600 злочинів у сфері освіти, 240 випадків хабарів, порушено 172 кримінальні справи, 152 направлено до суду. Вважаю, що прокуратура працює нормально", - сказав він. Щодо ситуації в його відомстві Медведько сказав, що минулого року було зафіксовано 5 випадків хабарів з боку співробітників прокуратури, "усіх притягнули до відповідальності".

При цьому генпрокурор пожалівся, що ніхто не виконує статтю закону про те, що керівники міністерств і відомств повинні виявляти факти корупції у своїх відомствах і направляти матеріали до правоохоронних органів: "Жодного такого матеріалу немає".

"У нас виявляють корупцію, тільки коли відбувається зміна уряду. Пішов уряд у відставку – відразу всі його члени стають корупціонерами, а доки при владі – жоден", - зазначив Медведько.

Також, на запитання щодо перевірки інформації про діяльність у Київській області організованого злочинного угруповання, з яким пов’язують депутата БЮТ Богдана Губського, він сказав що ГПУ розслідує справу про порушення земельного законодавства в Київській області, у ній заарештовано 2 особи, винесено постанови про притягнення як обвинувачених іще 6 осіб, перевіряється і причетність Губського.

Медведько наголосив, що "Губського допитано як свідка, і він не є ані підозрюваним, ані обвинувачуваним у цій кримінальній справі". Він також запевнив, що не направляв до Верховної Ради подання щодо Губського, воно лише обговорювалось на нараді в ГПУ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування