БЮТ вже "повісив" на Нацбанк інфляцію і біди селян

Понеділок, 26 січня 2009, 09:51

Керівництво Нацбанку публічно відмовилося узгоджувати фінансову політику з урядом.

Про це заявив лідер фракції БЮТ Іван Кириленко з трибуни Верховної Ради під час позачергового засідання щодо відповідальності Нацбанку за валютно-курсову політику.

"Свого часу ми законом делегували Нацбанку таку незалежність, якої немає в жодній країні світу. У результатів він сам, на свій розсуд, визначає для себе мету діяльності, незважаючи ні на думку Верховної Ради, ні уряду", - сказав він.

"Тому наше перше принципове питання до колег по залу: ми і надалі будемо терпіти цю державу в державі, яка свавільно трактує закони і своїми діями підриває не лише фінансові підвалини країни, але й її національну безпеку?", - обурився Кириленко.

У своєму виступі він вкотре звинуватив керівництво Нацбанку у непрофесійності і непрогнозованості.

"Як буде кредитуватися національна економіка у новому році? Якою буде ціна кредитів та їх обсяги, яким буде курс – таким руйнівним, як зараз, чи нормальним, економічно обґрунтованим?", - спитав він.

Кириленко також сказав, що непрофесійні дії керівництва НБУ впливають на аграрний сектор.

"Через кілька тижнів весняно-польові роботи. На сьогодні забезпеченість пальним – 0, засобами захисту – 0, мінеральними добривами – 12%. З мінімальних потрібних 6 мільярдів кредитних ресурсів залучено 0. Аграрний сектор у фінансовій блокаді. Кому за це відповідати?", - зазначив він.

Крім того, Кириленко звинуватив керівництво НБУ у маніпуляціях і об орудках на валютному ринку.

"Куди пішли понад 40 мільярдів гривень, випущених регулятором для обслуговування ВВП, для виробництва? Чи їх отримали конкретні галузі, підприємства? Експерти встановили, що гроші пішли на валютні спекуляції, які знищують гривню. Чому гроші давалися лише наближеним, улюбленим банкам?", - обурився він.

Кириленко також заявив, що, "незважаючи на постійні вимоги світових фінансових інституцій, регулятор продовжує непрозоро маніпулювати аж трьома різними курсами, даючи декому непогано заробляти на цих оборудках".

"А за цю інфляцію, прив’язану до курсу доларів, хто має відповідати?", - спитав він.

Після виступу Кириленка розпочався звіт в.о. голови правління Нацбанку Олександра Шаповалова.

Регламент позачергового засідання також передбачає звіт голови комітету з питань фінансів і банківської діяльності, голови тимчасової слідчої комісії з приводу діяльності НБУ, голови Рахункової палати, голови комітету з питань нацбезпеки і оборони.

На початку засідання на пропозицію депутатів спікер Володимир Литвин запросив також до участі у ньому голову ради НБУ Петра Порошенка та представників фінансово-економічного сектору уряду.

Литвин також закликав учасників засідання "не допустити того, щоб відбулося публічне з’ясування стосунків".

"Держава і так некерована. Ми повинні розглядати це питання виключно у професійній площині", - сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування