Бюджетові світить дірка в 3,5 мільярди гривень

Понеділок, 26 січня 2009, 10:00

Податкова адміністрація знімає із себе відповідальність за виконання дохідної частини бюджету.

Як пише газета "Дело", податківці вимагають або зменшити планку збору на 3,5 мільярди гривень, або ще збільшити ставки акцизного збору.

За словами першого заступника глави Державної податкової адміністрації Олександра Буханевича, особливо нереально зібрати в скарбницю 19 мільярдів гривень акцизного збору.

У податковій відзначають, що автори бюджету значно підняли планку по надходженнях від акцизів у нинішньому році. У порівнянні з попередніми 12 місяцями податківці повинні зібрати в загальний фонд бюджету в 1,6 рази більше коштів. Сума надходжень у спеціальний фонд повинна вирости в 3,2 рази.

"Ризик недонадходжень акцизного збору в загальний фонд складає майже 1,5 мільярда гривень", — стверджує заступник голови ДПАУ Олександр Буханевич. Спецфонд може недорахуватися близько 2 мільярдів.

Головна причина такої різниці в цифрах, як відзначають у фіскальному відомстві, — при формуванні бюджету не були враховані деякі зміни в оподатковуванні.

Зокрема, податківці недорахуються близько 20 мільйонів гривень (за підрахунками фахівців Мінагрополітики) через зниження ставки акцизу на натуральне сухе вино з 25 до 1 копійки, а також звільнення від податку лікарських засобів, у яких 70% вартості припадало на спиртову складову.

У той же час на деякі товари акцизні ставки, навпаки, збільшилися. Так, з початку 2009 року податок на спирт і лікеро-горілчані напої виріс на 7%, акцизна ставка на пиво піднялася на 10%. Ставка на тютюнові вироби збільшилася в 1,5 рази.

За даними податкового комітету Верховної Ради, ці заходи повинні збільшити надходження в бюджетний фонд на 5,5 мільярда гривень.

Однак у ДПАУ стверджують, що по надходженнях по зазначених статтях може серйозно вдарити зниження виробництва алкогольної продукції в I кварталі 2009 року.

Податкова бачить рішення проблеми з "дірою" у податкових надходженнях у внесенні змін у головний фінансовий документ країни. Відомство вже направило відповідну пропозицію в Кабінет Міністрів.

У той же час, відповідаючи на питання "Дела", прем'єр Юлія Тимошенко спростувала імовірність того, що бюджет на 2009 рік може бути невиконаний.

"Я ще раз вам говорю: доходи бюджету будуть виконані і жодних сумнівів в цьому немає. І усе, що потрібно зробити, для того щоб бюджет був виконаний, уряд зробить. Країна буде жити стабільно і прогнозовано", — заявила прем'єр-міністр.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News