Путіна просять не купувати ПІБ

Понеділок, 26 січня 2009, 10:16

Власник Національної резервної корпорації Олександр Лебедєв запропонував главі наглядової ради Внєшекономбанку Володимиру Путіну відмовитися від покупки Промінвестбанку і придбати в нього український Енергобанк.

Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

"Раніше НРК вивчала можливість покупки ПІБ,– йдеться в листі.– Сумнівна якість кредитного портфеля ПІБ, значний відтік вкладників (тимчасово зупинений адміністративними заходами), наявність клієнтів-держкомпаній, здатних вивести залишки з політичних причин, падіння ціни на нерухомість, що знаходиться на балансі, відсталість банківських технологій дозволили нам оцінити банк як такий, що має негативну вартість. Для його санації може знадобитися $1,2-2 млрд (оцінка давалася в жовтні)".

Лебедєв нагадав, що в 2007 році НРК продала належний їй український банк НРБ російському Ощадбанкові, і покупець залишився задоволений.

Тому він вважає, що якщо урядові Росії в Україні все-таки потрібен ще один держбанк, варто купити Енергобанк: "Це дозволить заощадити мінімум $500 млн для розвитку економіки Росії, наприклад будівництва доступного житла".

За даними Асоціації українських банків, на 1 грудня 2008 року Енергобанк займав 69-е місце за активами (1,234 млрд грн) і 66-е по капіталу (203,337 млн грн). За даними НБУ, на 1 жовтня 2008 року основним акціонером банку була НРК (96,2376% прямо і 1,5773% опосередковано).

У Енергобанку про ініціативу акціонера нічого не чули. "Це новина і для наглядової ради, і для правління банку,– сказав глава наглядової ради Енергобанку В'ячеслав Юткін.– Звичайно, акціонер може в будь-який момент продати банк, однак до даної заяви ніхто до продажу не готувався".

У НРК упевнені, що Олександр Лебедєв листом усього лише підкреслив незгоду з покупкою ВЕБ проблемного банку, у якому з жовтня знаходиться тимчасова адміністрація.

"Він вважає, що це (ПІБ) "чорна діра", з якою краще не зв'язуватися. І не потрібно витрачати державні гроші",– пояснив радник Лебедєва Артем Артемов, додавши, що реакції Кремля на лист ще не було.

"Звертаємо увагу, що рішення про покупку Промінвестбанку прийнято на тлі відмови нам Банком розвитку в невеликій сумі для рефінансування угод РЕПО – $130 млн",– говориться в листі НРК.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...