Заступник Стельмаха: хто відповідатиме за банкрутство банку "Надра"?

Понеділок, 26 січня 2009, 10:24

Заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов не має наміру йти у відставку у зв'язку з нинішньої фінансовою ситуацією в Україні.

Про це він заявив під час звіту у Верховній Раді, відповідаючи на питання депутатів.

"Я не збираюся йти у відставку, бо я цій справі (банківській) віддав 35 років і вважаю, що всі дії (Нацбанку) професіональні", - заявив Шаповалов.

"Усі ці заслуховування, попередні, задні і так далі, тільки дестабілізують ситуацію. А Нацбанк робить усе, щоб забезпечити нормальне функціонування банківської системи", - додав він.

Заступник голови НБУ заявив, що завдання банку "захистити кредитора, а не боржника, і для цього всі гілки влади повинні працювати спільно, а не розказувати, що уряд не має відношення". "Він що бюджет наповнює не грошима, а калошами", - запитав Шаповалов.

У відповідь на це голова Верховної Ради Володимир Литвин зробив Шаповалову застереження не давати особистих оцінок депутатам.

"Ви прийшли звітувати перед Верховною Радою, от і звітуйте. Бо хвіст не буде крутити собакою", - сказав Литвин.

Відповідаючи далі на запитання, Шаповалов заявив, що рефінансування від Нацбанку в Україні отримали 135 банків.

Щодо рефінансування банку "Надра" заступник голови НБУ повідомив, що "цей банк займає 4,3% вкладів банківської системи України". "Це системний банк. На сьогодні в цьому банку 10 млрд. вкладів населення", - уточнив Шаповалов.

Водночас він повідомив, що "уряд звернувся до суду і заборонив НБУ надати банку "Надра" кредит".

"Таким чином він узяв усю відповідальність на себе. Оскільки через цей банк 1,6 млрд. людей отримують зарплату, пенсії. Можете уявити, якою буде ситуація, якщо завтра цей банк збанкротує? Хто буде нести відповідальність – уряд чи суд, який прийняв це рішення", - обурився представник НБУ.

Крім того, Шаповалов повідомив, що золотовалютні резерви України становлять 30 мільярдів гривень. "Протягом 2008 року вони скоротилися на 2,8%", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News