Литвин хоче урізати Стельмаха з наступної сесії

Понеділок, 26 січня 2009, 13:43

Голова Верховної Ради Володимир Литвин пропонує внести з наступної сесії зміни до закону про Національний банк.

Про це він заявив на позачерговому засіданні Верховної Ради у понеділок з приводу роботи Нацбанку.

"Нам треба внести кардинальні зміни в закон про Нацбанк... Нам з початку наступної сесії треба відрегулювати роботу нацбанку, щоб це не була держава в державі. Ця установа має діяти в загальній системі координат і бути максимально незалежною, там, де це потрібно", - заявив Литвин.

За його словами, Верховна Рада продовжує бути місцем "випускання пари". "Ми голосно говоримо, аргументів не вистачає, ми починаємо діяти за принципом: аргумент слабкий – давайте підвищимо голос", - сказав він.

"У нас немає вибору, але я хотів би, щоб ми діяли в правовому річищі не посилатись, що президент порушує конституцію", - зазначив Литвин.

При цьому він згадав про попередню практику відміни рішень ВР з кадрових питань і назвав їх незаконними. Як відомо, депутати хотіли скасувати постанову про призначення Стельмаха головою Нацбанку і повернення на цю посаду Сергія Тигіпка через відміну постанови про його звільнення.

За його словами, коли парламент дає оцінку діям Нацбанку, то президент мав до неї дослухатися. Він нагадав про практику попередніх років, коли президент, уряд і депутати проводили наради щодо кадрових питань.

"Цей діалог має відбутися у Верховній Раді. Нам треба мати чітку визначеність щодо цінової і курсової політики, щоб люди могли планувати своє життя... Репутація Нацбанку не сприяє довіри до гривні. Що для цього треба зробити – треба виконати припис ВР, як би це для когось прикро не звучало", - заявив він.

Водночас він розкритикував позицію нацбанку не виконувати державний бюджет.

"Їх (пункти бюджету) можна не виконувати, коли буде рішення Конституційного суду. Закон є – будь-ласка виконуйте, і оскаржуйте в установленому законом порядку", - заявив Литвин.

"Незалежність нацбанку дискредитує насамперед його політика, і підстав для таких оцінок більш ніж достатньо. Функція Нацбанку забезпечити стабільність гривні – це велика фікція, бо гривня впала чи не найбільше в світі", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування