Огризко сподівається, що Обама не відмовиться від України

Понеділок, 26 січня 2009, 17:06

МЗС сподівається, що нова адміністрація США продовжить курс по підтримці євроатлантичних прагнень України.

Про це в понеділок заявив міністр закордонних справ України Володимир Огризко на прес-конференції в Києві в понеділок.

"Ми розраховуємо, що нова адміністрація США, і на це є всі підстави, продовжить курс по підтримці євроатлантичного курсу України, як це і робили їхні попередники", - заявив він.

Крім того, Огризко повідомив, що "одним з головних пріоритетів МЗС України на найближчий час є встановлення контактів з новою адміністрацією США на всіх рівнях, і, таким чином, забезпечити послідовників нашого діалогу з американською адміністрацією".

Він також проінформував про намір почати діалог у трикутнику США - Європейський Союз - Україна з питань енергетичної безпеки. Міністр особливо підкреслив важливість даного діалогу, "з огляду на недавній газовий конфлікт".

Також Огризко повідомив про те, що в рамках двосторонніх українсько-американських відносин має відбутися двостороння рада з питань торгівлі й інвестицій, у рамках якої будуть уточнені всі моменти двостороннього співробітництва в цій сфері.

"Крім того, ми проведемо українсько-американську координаційну групу, де буде обговорений весь спектр українсько-американських взаємин", - резюмував міністр.

Разом з тим, Огризко заявив, що одним з головних напрямків МЗС України на 2009 рік стане забезпечення практичної реалізації Дорожньої карти пріоритетів українсько-американського співробітництва, а також Хартії Україна-США про стратегічне партнерство.

Він також висловив думку про те, що на євроатлантичні перспективи України не вплине зміна керівництва НАТО.

"Хочу вас запевнити, що в будь-якому випадку, хто б ні став генеральним секретарем НАТО, я думаю, що від цього євроатлантичні перспективи України гіршими не будуть", - сказав він.

Як відомо, термін повноважень нинішнього глави НАТО Яапа де Хооп Схеффера минає влітку 2009 року. Серед кандидатів на цю посаду називаються глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, колишній прем'єр-міністр Данії Стать Расмуссен.

"І з паном Сікорським, і з паном Расмуссеном в українського політичного керівництва прекрасні відносини. Я сподіваюся, що кожен з них зробить так, щоб Україна якнайшвидше пройшла весь шлях і стала членом НАТО", - зазначив Огризко.

За словами глави МЗС України, посада генерального секретаря НАТО є надзвичайно важливою, "разом з тим, він є лише чиновником, що озвучує позицію всіх членів Альянсу".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування