Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка кажуть, що коментувати стан Дубини не по-християнськи

Понеділок, 26 січня 2009, 17:22

Уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський вважає, що газові контракти були підписані керівником "Нафтогазу" Олегом Дубиною під тиском.

Про це повідомила прес-служба голови держави.

"Є всі підстави сумніватися, що такий досвідчений фахівець і переконаний український державник як Олег Дубина міг з доброї волі, усвідомлено підписати згадані документи", - зауважив Соколовський.

"Попередній аналіз підписаних документів дає підстави говорити про ознаки тиску на Дубину в ніч підписання контрактів – 19 січня у Москві, що могло негативно позначитися на його здоров'ї і призвело до госпіталізації відразу після повернення до Києва", - йдеться в повідомленні прес-служби.

"Очевидно, що об'єктивну інформацію про умови і причини підписання згубних для України контрактів від 19 січня 2009 року може надати тільки особисто голова правління НАК "Нафтогаз" після свого одужання", - наголошується в заяві.

"Ураховуючи це, а також норми людської етики і християнської моралі, будь-кому, в тому числі керівництву Кабінету Міністрів, було б доцільно утриматися від коментарів про здоров'я Дубини, які можуть бути розцінені також як психологічний тиск на нього", - сказано в коментарі.

Соколовський заявив, що питання про застосування тиску до підписантів газових контрактів має бути досліджено в установленому законом порядку, в разі підтвердження такого факту, постане питання про легітимність цих документів.

"Між іншим, газова угода між НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром" може бути визнана недійсною, якщо вона була укладена під тиском", – додав уповноважений президента.

"Такими є вимоги і українського, і російського, і шведського законодавства, якими регулюються ці документи", - сказано в заяві.

Крім того, Соколовський наголосив, що тексти підписаних контрактів свідчать про те, що вони зроблені наспіх, без аналізу наслідків, потенційних ризиків і навіть без вичитки фахівцями, насамперед юристами.

Виглядає так, що документи робилися "як аплікація з попередніх проектів та ультимативних вимог", зазначив він.

За словами уповноваженого, контракти від 19 січня 2009 року за змістом, формою та стилістикою принципово відрізняються від проектів, які опрацьовувалися тривалий час, були погоджені на корпоративному рівні з Росією і підготовлені до підписання 31 грудня 2008 року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування