Газова криза була для ЄС гірша за конфлікт у Грузії, тому Україна стане ближча?

Вівторок, 27 січня 2009, 08:15

Газовий конфлікт з Росією прискорить інтеграцію України до Євросоюзу – насамперед, в енергетичній сфері, вважає посол Чехії в Україні Ярослав Башта.

Дипломат каже, після газової кризи Європа усвідомила необхідність серйозно переглянути свою стратегію енергетичної безпеки, передає "Німецька хвиля".

Чеський посол зауважує, що газова війна Росії з Україною була для Європи страшнішою, аніж серпневий конфлікт у Грузії.

"Газове протистояння вплинуло на дві третини європейських країн, воно тривало 3 тижні, і це є найбільшим газовим конфліктом за останні 10 років", - каже Башта.

Тому, наголошує він, Євросоюзу слід негайно замислитися над будівництвом нових альтернативних газогонів та ліній енергопостачання між країнами ЄС.

"Аби у випадку подібних криз була можливість допомагати сусіднім країнам у межах Євросоюзу, що поки що технічно було неможливо", - зазначив Башта.

Він запевнив, що енергетичні проблеми будуть пріоритетом для ЄС в наступні півроку, поки Чехія головуватиме в Євросоюзі.

За цей час чеські дипломати хочуть допомогти Україні вибудувати спільний з Європою енергетичний простір та сприятимуть реалізації проекту ЄС Східне партнерство.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...