Село телефонізують за рахунок городян

Вівторок, 27 січня 2009, 10:42

Кабінет міністрів пропонує телефонізувати сільську місцевість за рахунок городян через уведення надбавки до тарифів на послуги зв'язку.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Створення фонду для телефонізації важкодоступних районів країни – пріоритетне завдання розвитку галузі цього року, заявив у понеділок заступник міністра транспорту і зв'язку, голова Державної адміністрації зв'язку Олег Проживальский.

У прес-службі Держадміністрації зв'язку уточнили, що для створення фонду пропонується ввести надбавку до тарифів операторів мобільного і фіксованого зв'язку в розмірі 1-3%.

У випадку прийняття необхідних поправок до законодавства керувати фондом універсальних послуг буде Нацкомісія з питань регулювання зв'язку.

Зараз в Україні наданням послуг телефонного зв'язку в сільській місцевості займається тільки "Укртелеком".

"При надбавці в 2% розмір фонду складе приблизно 700 млн грн,– повідомив Проживальский.– Це приблизно відповідає збиткам, які "Укртелеком" має від надання послуг зв'язку в гірській і сільській місцевості".

У той же час голова Держадміністрації зв'язку підкреслив, що на відшкодування збитків зможе претендувати не тільки "Укртелеком": "Кошти будуть розподілятися на конкурсній основі, будь-яка компанія, яка готова надавати ці послуги, може претендувати на відшкодування збитків".

Оператори мобільного зв'язку виступають проти введення надбавки до тарифу. "Практично всі населені пункти вже телефонізовані операторами мобільного зв'язку, і сенсу в розвитку там фіксованого зв'язку немає",– говорить начальник департаменту по корпоративних зв'язках компанії "Київстар" Жанна Ревнова.

Крім того, будівництво мобільних мереж у віддалених районах більш доцільне, ніж прокладка кабелів, додає гендиректор "Українських радіосистем" (УРС; ТМ Beeline) Олександр Баринов.

Утім, аналітик Gf Ukraine Гліб Вишлинський вважає прийняття законопроекту малоймовірним.

"Лобістський ресурс мобільних операторів набагато перевершує "укртелекомівський". До того ж в умовах національного GSM-покриття виділяти на зв'язок у сільській місцевості 700 млн грн щорічно навряд чи доцільно",– відзначає він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування