Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія наголосила, що постачання зброї у Грузію зарахуються у відносинах

Вівторок, 27 січня 2009, 14:57

Указ президента Росії "Про заходи для заборони постачань Грузії продукції військового й подвійного призначення" спрямований на зниження можливості рецидивів насильства на Кавказі, сприяння зміцненню безпеки і стабільності в регіоні, запобігання подальших порушень міжнародно визнаних домовленостей у сфері постачань озброєнь.

Про це йдеться в коментарі офіційного представника МЗС Росії Андрія Нестеренка щодо видання президентом РФ відповідного указу від 21 січня, розповсюдженому у вівторок російським посольством в Україні.

У ньому відзначається, що незважаючи на застереження Росії про те, що в умовах збереження на території Грузії неврегульованих конфліктів постачання Тбілісі озброєнь "в обсягах, які суттєво перевищують потреби його оборони й національної безпеки, украй небезпечні", є "дестабілізуючим фактором", сприяють спробам силового вирішення грузино-південноосетинського і грузино-абхазького конфліктів і ведуть до загострення обстановки в регіоні, поставки тривали.

При цьому, підкреслює представник МЗС РФ, порушувалися міжнародні зобов'язання країн-постачальників зброї, які стверджують необхідність утримуватися від передач зброї в зони реального чи потенційного конфлікту, що "привносили б у якийсь регіон дестабілізуючий військовий потенціал чи іншим чином сприяли б виникненню регіональної нестабільності".

"Розпочатий Грузією 7-8 серпня 2008 року збройний напад на Південну Осетію підтвердив найгірші побоювання. Зброя була масовано застосована проти мирного населення і російських миротворців. Вважаємо, що ті держави, які, всупереч нашим попередженням, посилено накачували Тбілісі зброєю, несуть свою частку моральної і політичної відповідальності за серпневу трагедію на Кавказі", - говориться в коментарі російського дипломата.

Він зазначає, що в зв'язку з цим Росія порушила питання про введення СБ ООН збройового ембарго щодо Грузії, а також запропонувала ухвалити відповідне рішення на Форумі ОБСЄ зі співпраці в галузі безпеки.

"Однак наші пропозиції, на жаль, не були підтримані. Більше того, країни - члени Північноатлантичного альянсу мають намір продовжити співпрацю з Тбілісі в рамках програми "Партнерство заради миру" й Індивідуального плану партнерських дій Грузії з НАТО, що передбачає подальше надання військово-технічної допомоги Грузії і може призвести до її ремілітаризації. Знаємо і про плани деяких інших держав продовжувати озброєння Грузії", - заявляє Нестеренко.

"Саме в такому контексті і варто розглядати видання указу президента Російської Федерації "Про заходи для заборони постачань Грузії продукції військового і подвійного призначення", - підкреслює він, нагадуючи, що цей документ уводить заборону на постачання з Росії в Грузію продукції військового і подвійного призначення для використання у військових цілях, а також надання послуг, пов'язаних з озброєнням і військовою технікою і підготовкою фахівців у військовій сфері.

"Крім того, відповідно до указу, у випадку постачань іноземними державами в Грузію озброєнь і військової техніки радянської/російської розробки чи радянського/російського виробництва ми будемо аналізувати ситуацію і враховувати це в контексті двосторонніх відносин", - нагадує представник МЗС Росії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
Усі новини...