У Ющенка повторили: курс на Європу

Вівторок, 27 січня 2009, 14:57

Для України надзвичайно важливе європейське майбутнє національної газотранспортної системи, заявляє уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

На його думку, "останні події на газовому ринку переконливо засвідчили - європейські споживачі зацікавлені в енергетичному об'єднанні з Україною", повідомляє прес-служба президента.

"Безумовно, наразі можна стверджувати одне - криза в українсько-російських газових взаєминах, що так відчутно вдарила по європейських споживачах, дійсно говорить про необхідність об'єднання українських та європейських енергетичних мереж", - сказав Соколовський.

У цьому контексті він нагадав, що в ході брюссельського візиту президента Віктора Ющенка голова Єврокомісії за підсумками переговорів чітко дав зрозуміти - в ході перемовин не йшлося про можливість укладення між Україною та ЄС прямих контрактів щодо транзиту російського газу. Так само не йшлося про конкретні комерційні проекти.

Таким чином, наголосив Соколовський, вочевидь зараз на перший план за своєю актуальністю безумовно виходить питання організації "більш стратегічних відносин" між Єврокомісією та українською владою.

Соколовський також нагадав, що президент наголосив на важливості приєднання України до європейського договору про енергетичне співтовариство вже в цьому році.

Саме з цією метою сторони домовилися про проведення 23 березня у Брюсселі міжнародної інвестиційної конференції щодо модернізації української ГТС, додав уповноважений президента.

Він особливо зазначив, що ідея проведення такого заходу з метою інтеграції української ГТС до європейської виникла за ініціативою українського та польського президентів ще в 2007 році - тобто невдовзі після першої серйозної кризи в українсько-російських газових відносинах.

Соколовський відзначив, що йдеться про одну зі складових Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енерготранзитного простору.

"Немає жодних сумнівів у тому, що найкраще поле для розвитку нашої співпраці в енергетичній сфері знаходиться саме в Європі", - сказав Соколовський.

Також він не виключив, що Росія може мати можливість приєднатися до процесу модернізації української ГТС.

"Але, безперечно, майбутнє національної газотранспортної системи України - у її інтеграції до європейського ринку", - сказав Соколовський, наголосивши в цьому контексті на важливості запланованої на березень конференції.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування