Стельмах залишається головою НБУ – головний юрист

Вівторок, 27 січня 2009, 16:02

Міністр юстиції Микола Оніщук вважає, що Володимир Стельмах продовжує обіймати посаду голови Національного банку України, незважаючи на рішення Верховної Ради скасувати постанову про його призначення.

Про це Оніщук заявив у вівторок на прес-конференції у Києві, повідомляє УНІАН.

Міністр юстиції зазначив, що постанова ВР, якою Стельмаха відсторонено з посади голови НБУ, є чинною, оскільки вона не скасована судом і, таким чином, не визнана неконституційною.

Разом з тим, на переконання Оніщука, вказаний документ "не створює для суспільства будь-яких правових наслідків".

Міністр юстиції нагадав, що Конституція України чітко визначає порядок призначення на посаду та звільнення з посади голови Нацбанку.

"І акти підзаконного характеру, які виносяться та не відповідають відповідній конституційній нормі, за визначенням не можуть створювати правові наслідки", - сказав Оніщук.

Він додав, що Стельмах може бути звільнений з посади лише у порядку, передбаченому Конституцією України та закону "Про банки і банківську діяльність".

"Цього не відбулося. Таким чином, я виходжу з того, що Стельмах продовжує обіймати посаду голови Національного банку", - підсумував міністр юстиції.

Як відомо, 26 січня Верховна Рада скасувала свою постанову від 2004 року про призначення Стельмаха на посаду голови Національного банку України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування