Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європейський експерт: "Коли Європа мерзла, Ющенко і Тимошенко сварились"

Середа, 28 січня 2009, 10:20

Україні необхідно шукати нові шляхи співпраці з ЄС та рятувати пошкоджену внаслідок газової війни репутацію, вважає аналітик Центру європейських реформ у Лондоні Томаш Валашек.

"Із погляду Європи, відносин із Європейським Союзом, жодна з країн (ні Україна, ні Росія) не є переможцем, обидві країни в програші. Та все ж боюся, що з двох держав більше програла саме Україна", - сказав він в інтерв’ю Радіо "Свобода", додавши, що "Україна мала більше, що втрачати".

На його думку, Росія вже давно "не поводиться з ЄС як із партнером, і Європа вже давно не сприймає Росію як партнера, з яким поділяє спільні цінності й спільне майбутнє".

"До України ж Європа ставиться інакше. Ці відносини мали зводитись до спільних цінностей і віри в демократію й спільне майбутнє – вступ України до Євросоюзу. Але в газовій кризі Україна в очах ЄС поводилась однаково погано, як і Росія. Україні, як і Росії, не можна довіряти, тому це для України більший удар, ніж для Росії. Після кризи багато людей в Європейському Союзі втратили довіру до України", - сказав Валашек.

Він також зазначив, що впродовж газового конфлікту і Росія, і Україна поводились нецивілізовано.

"Ні Росія, ні Україна не хотіли відкрити карти і чітко сказати, що властиво діється, хто закрив газ. Обидві країни приховували факти, намагались при цьому через громадську думку переконати Європу, що винний той другий", - сказав експерт.

На його думку, у короткотривалій перспективі Україна мала б поновити репутацію надійної транзитної держави у ставленні до ЄС.

"Це означає, що мала б дотримуватись договору з Росією, який в цілому вважається добрим, і вести з Росією такий діалог, щоб виправити свою зіпсовану репутацію", - сказав Валашек.

Водночас, за його словами, у довготривалій перспективі Україна має "набагато більшу проблему в очах Європейського Союзу".

"Це – проблема довіри її найвищим лідерам: президентові Ющенку і прем’єр-міністру Тимошенко. Виглядає, що жодний з них не знав, як ефективно вийти з конфлікту в час найбільшої кризи. Тоді, коли люди в Європі мерзли від холоду, вони між собою сварились, використовували газ для політичних суперечок", - сказав експерт.

"Тобто, потрібно, щоб Україна, чи то зміною Конституції, чи іншим шляхом вирішила ці хронічні суперечки, щоб українська політична сцена була більш прозорою й стабільною", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування