Родичі моряків "Фаїни" вирішили самі взятися за їхнє звільнення

Середа, 28 січня 2009, 10:51

Родичі українських моряків судна "Фаїна", яких 4 місяці тому захопили сомалійські пірати, організували громадський комітет "Фаїна.S.O.S" для звільнення рідних з полону і повернення їх додому.

У своєму листі родичі закликають усіх небайдужих підтримати їхню ініціативу і внести свій посильний внесок у справу звільнення 17 українських моряків.

Комітет створено "разом із хлопцями громадського руху "Ми – Україна", організаторами прес-конференції в УНІАН і засновниками сайту http://dostali.net.ua/faina/".

Рідні заявляють, що телефонна розмова з полоненими моряками, що відбулася в неділю, була організована "не українською владою і не представниками судновласника".

"Така довгоочікувана для нас телефонна розмова відбулася завдяки людям, яких ми не знаємо і ніколи не бачили. Але яким за 3 дні вдалося те, чого "професіонали" не могли зробити за 4 місяці", - пояснюють родичі.

Вони заявляють, що з розмов з моряками вони зрозуміли, що "справи зі звільненням екіпажу йдуть далеко не так, як намагаються представити".

Рідні стверджують, що заяви представника судновласника Муренка про те, що позитивні новини про благополучне завершення переговорів можуть з'явитися протягом 2-3 днів "не мали під собою ніякого реального підґрунтя".

"А чергові пустопорожні обіцянки організувати телефонний зв'язок із судном - черговою неправдою", - додають вони.

За словами рідних, Муренко "використав факт поновлення зв'язку із судном і привласнив організацію телефонної розмови собі".

Також він, продовжують родичі, "через "незалежного" експерта і головного редактора "Морського бюлетеня" Войтенка дуже оперативно поширили інформацію про стан здоров'я моряків, наявності на борту запасів продовольства, питної води і палива, що, "м'яко кажучи", не відповідає дійсності".

Рідні екіпажа дякують сомалійському телефонному співрозмовнику Абді Мухаммеду Нуру, що представився правозахисником, що представляє організацію Human Right Watch.

"Саме він організував нам (усього лише за 3 дні) те, чого ми ніяк не могли домогтися ні від кого за 4 місяці - сеанс спілкування з рідними", - пишуть рідні.

"Без сумніву, цей процес він ніяк не міг реалізувати без допомоги небайдужих до нашої трагедії людей, за що ми їм глибоко вдячні", - додають вони.

У свою чергу, рідні вимагають від українських офіційних осіб, відповідальних за те, що відбувається з українськими моряками, "зробити все можливе і неможливе для того, щоб наші рідні повернулися на батьківщину живими у найкоротші терміни".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування