Підвищення ціни на газ стане для підприємств "шоком"

П'ятниця, 30 січня 2009, 07:22

Підвищення ціни на газ для промисловості цього року на 75% стане економічним шоком для тих українських підприємств, які ще не встигли запровадити енергозберігаючі технології, вважають незалежні експерти.

Період економічного зростання, коли легше було залучити інвестиції та кредити для модернізації виробництва, завершився.

В умовах світової фінансово-економічної кризи українській промисловості залишилася тільки шокова терапія, сказав в інтерв’ю "Німецькій хвилі" експерт центру "Номос" Михайло Гончар.

"Те чи інше підприємство тепер, можливо, і хотіло б щось закупити, модернізувати, переоснастити, аби споживати менше газу, але воно не має звідки взяти гроші для цього. А якщо і має, то мусить одразу думати, за який кошт воно це повертатиме, коли ринки металургійної та хімічної продукції впали", - сказав він.

На думку експерта, до нинішньої дорожнечі палива варто було готуватися ще 2 роки тому. Але влада не вживала законодавчих та регулюючих заходів з підготовки економіки до зростання газових цін.

29 січня повідомлялось, що рішенням Нацкомісії з регулювання електроенергетики, гранична ціна газу для промисловості зросла на понад 75% без врахування ПДВ, цільових надбавок та транспортних видатків.

Водночас, згодом НКРЕ спростувала інформацію про те, що ціна на газ для промисловості збільшена на 75%. "Граничний рівень ціни в промисловості в порівнянні з 2008 роком збільшився лише в 1,4 рази, а не майже в 2 рази, як про це повідомляють в деяких засобах масової інформації", - наголосили в комісії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...