Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мельниченко: Розслідування завершене, експертиза проведена, процес затягується

П'ятниця, 30 січня 2009, 08:11

Микола Мельниченко нарікає на затягування у справі Георгія Гонгадзе, тоді як розслідування формально завершене і експертиза його записів проведена.

"Стосовно замовників і підбурювачів. Вже давним-давно чисто формально розслідування завершено і навіть комісія, яку очолював Омельченко, і заступником був Юрій Віталійович Луценко, вони одноголосно проголосували і розслідували цю справу, і сказали, що замовником є Кучма, підбурювачем є Литвин", - сказав він в інтерв’ю Радіо "Свобода".

"І, до речі, питання до цих помаранчевих лідерів стосовно Литвина, стосовно Кучми. Вони однозначно зробили висновок на факті розслідування цієї справи", - додав Мельниченко.

"Експертиза також була проведена. Експертиза була проведена одна-єдина. Це фірма "Бек Тек" у США тих записів, які я надавав. Але, на превеликий жаль, процес затягується", - наголосив він.

"Процес затягується, тому що справа Гонгадзе – це дуже великий ланцюг кримінальних справ, який буде порушений, повинні правоохоронні органи України порушити стосовно не тільки Кучми, а й інших високопосадовців. Тому що справа Гонгадзе – це дуже маленький пазл усіх кримінальних справ, які мають бути розслідувані. І вони бояться складати цей пазл", - переконаний Мельниченко.

Тому, за його словами, "питання стоїть в тому для прокуратури формально, щоб була проведена експертиза записів згідно з українськими законами". "Українська прокуратура не визнає експертизу фірми "Бек Тек", тому що вона була проведена не на замовлення прокуратури України. І в цьому є формальна зачіпка", - додав Мельниченко.

Він нагадав, що у грудні минулого року делегація української прокуратури на чолі з заступником генпрокурора Миколою Голомшею прибула до США для передачі плівок. "ГПУ виконала резолюцію ПАРЄ про те, щоб експертизу проводили міжнародні експерти із залученням. І на цьому я наполягав", - сказав майор.

"Врешті-решт були відібрані міжнародні експерти, які приїхали до США… Це експерти з Німеччини і також ще з однієї з європейських країн... Це експерти-фоноскопісти, які проводять експертизу записів, які повинні дати чітку відповідь: записи автентичні чи не автентичні. Іншого не дано", - наголосив Мельниченко, додавши:

"В грудні місяці я передав цим експертам оригінали записів і записуючих пристроїв для того, щоб ці міжнародні експерти провели цю експертизу записів".

Він наголосив, що оригінали записів і пристрої, якими вони робились, "не є в руках української прокуратури, але в (іноземних) експертів", а ті вже мають передати результати українській прокуратурі.

"Цю експертизу замовила Головна прокуратура України. І результати цієї експертизи ГПУ зобов’язана взяти і визнати. Іншого не дано. Тому ми чекаємо на те, що, як заявив Микола Голомша, коли він прилетів із Вашингтона, експерти будуть працювати десь декілька місяців. Я не хотів би, щоб цей процес затягувався ще на роки", - сказав Мельниченко, додавши, що фірмі "Бек Тек" для проведення експертизи знадобилося "півтора місяці".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування