Росія: немає ПРО в Європі – немає ракет у Калінінграді

Субота, 31 січня 2009, 09:47

МЗС РФ у п'ятницю ввечері підтвердив російську позицію з приводу можливості розгортання ракетних комплексів "Іскандер" у Калінінградській області у відповідь на плани розміщення третього позиційного району (ТПР) ПРО США в Східній Європі.

Про це говориться в коментарі департаменту інформації і преси МЗС РФ, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо не буде ТПР, то й "Іскандерів" у Калінінградській області не буде. Якщо ТПР буде створюватися, ми будемо змушені почати відповідні заходи", - говориться в повідомленні.

Коментар присвячений повідомленням про те, що російська сторона прийняла рішення відмовитися від розгортання в Калінінградській області оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер".

"У цьому зв'язку необхідно зробити наступне роз'яснення. Дійсно, багато ЗМІ, та й деякі політики й офіційні особи за кордоном підхопили тему "згортання" розгортання цих ракетних комплексів у Калінінградській області. Ніхто нічого не згортає, тому що і згортати немає чого", - говориться в коментарі МЗС РФ.

У ньому зазначається, що розміщення в Калінінградській області комплексів "Іскандер" згадувалося президентом Росії Дмитром Медведєвим у Посланні до Федеральних Зборів 5 листопада 2008 року в якості одного з можливих військово-технічних заходів, що можуть бути прийняті у відповідь на розгортання ТПР глобальної ПРО США.

"При цьому ми неодноразово підкреслювали, що мова йде про виключно відповідні кроки, реалізація яких поставлена в залежність від практичних дій американської сторони на даному напрямку", - говориться в коментарі МЗС РФ.

У ньому підкреслюється, що "є розумна альтернатива розгортанню ТПР у вигляді рівноправної багатосторонньої взаємодії за участі Росії, США і європейських країн, що має починатися зі спільного аналізу ракетних загроз".

"Ми таку взаємодію готові розвивати. Наші пропозиції на цей рахунок добре відомі. Вони цілком залишаються в силі", - підкреслюється в коментарі.

У минулу середу представник Генштабу РФ заявив "Інтерфаксу", що Росія призупинила роботи з розгортання в Калінінградській області оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер", які планувалося дислокувати в цьому західному анклаві у відповідь на розміщення об'єктів ПРО США в Європі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування