Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії визнають, що кредит Україні дасть їм додаткові "важелі впливу"

Вівторок, 10 лютого 2009, 08:06

Звертаючись до Росії із проханням про отримання кредиту уряд України діяв в рамках закону, стверджує представник БЮТ Ігор Єресько.

На цьому він наголосив Радіо "Свобода" у коментарі щодо інформації про те, що представники Кабінету міністрів ведуть таємні консультації щодо можливості надання Росією кредиту Україні в обмін на виконання низки її вимог.

За словами Єреська, переговори української сторони із російською щодо цього і справді велися, проте ніяких вимог, які б виходили за рамки економіки, в умовах отримання позики від Росії бути не може.

"Зрозуміло, що попередні консультації відбуваються. Більше того, вони відбуваються не тільки з Росією, але і з іншими країнами, до яких ми звернулися. Це нормальна практика. Надання чи ненадання кредиту передбачають виключно економічні умови. Політичні умови в кредитних угодах не передбачаються, тому що це суто прагматичне рішення", - зауважив Єресько.

У свою чергу, політолог Володимир Фесенко переконаний, що коли ідеться про Росію, то всі економічні питання пов’язані із політикою – це стосується і нинішньої ситуації з імовірним отриманням кредиту у 5 мільярдів доларів.

"Ймовірно, обговорюватимуться питання щодо активної участі Росії у питаннях приватизації тих чи інших українських підприємств. По-друге, це питання кордонів в Азовському морі та питання, пов’язані із Чорноморським флотом. Але тут можуть бути певні гачки на майбутнє. Тому що зараз Тимошенко, як прем’єр не може вирішувати такі питання", - заявив Фесенко.

А директор Московської вищої школи економіки Костянтин Труєвцев в інтерв’ю Радіо "Свобода" заявив, що сьогодні Росія здатна надати Україні 5-мільярдний кредит – але це, за його словами, і справді дасть Росії додаткові економічні важелі впливу на Україну.

"Висуваються деякі речі, начебто Росія буде банкрутувати "Нафтогаз"... Навряд чи це робитиметься напряму, проте якщо він збанкрутує, то неодмінно виникнуть російські інтереси. Також це може стосуватися полегшення приватизації якихось підприємств на території України в інтересах російських власників, а також питання, пов’язані із газовим комплексом", - сказав Труєвцев.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування