Тимошенко заплатить Росії за кредит "Укртелекомом"?

Вівторок, 10 лютого 2009, 10:31

Російський політолог Станіслав Бєлковський вважає, що умовою надання Росією п’ятимільярдного кредиту Україні можуть бути преференції з боку українського уряду для російських компаній під час планованої приватизації.

Про це він сказав "Делу", коментуючи інформацію про переговори, які веде Кабмін з російською стороною.

На думку Бєлковського, "нульовий варіант", який нібито є однією з умов російської сторони, є другорядним.

"Ключовими є домовленості про преференції з боку українського уряду для російських компаній під час планованої приватизації", - сказав він.

Політолог також назвав претендентів: холдинг "Єврохім" - на Одеський припортовий завод та фінансова корпорація "Система" - на "Укртелеком".

Водночас експерт упевнений, що в кінцевому результаті власниками українських монополістів стануть офшорні компанії, а російські бренди будуть лише прикриттям.

"Від цієї угоди програє тільки Росія, тому що її фінансовий стан занадто критичний для того, щоб давати такі кредити", - зазначив він.

У свою чергу колишній заступник голови Фонду держмайна і НУ-НСівець Олександр Бондар вважає слова Бєлковського провокацією.

"Я знаю політику уряду Тимошенко у сфері приватизації: Кабмін виступає за відкриті аукціони, і той, хто запропонує кращі умови, отримає актив", - сказав він.

Якщо ж скандальні домовленості все-таки існують, Верховна Рада не зможе перешкодити Кабінету Юлії Тимошенко.

За словами члена парламентського комітету з питань бюджету "регіонала" Владислава Лук'янова, ратифікації Верховної Ради для підписання документа закон не підлягає.

"Нульовий варіант" - це договір 1994 року між Україною і Росією, згідно з яким Київ відмовився від претензій на закордонну власність колишнього Союзу, а Москва зобов'язалася виплатити зовнішній борг УРСР.

Договір підписали, але Верховна Рада відмовилася його ратифікувати, від Росії вимагали надати повну інформацію про активи та борги СРСР, а також дані про Алмазний і золотий фонди союзної держави.

За неофіційними даними, справжня вартість закордонної власності Союзу може складати 300-400 мільярдів доларів, що в кілька разів вище боргів СРСР.

Водночас за словами екс-голови МЗС Анатолія Зленка, золотий фонд на момент розпаду Радянського Союзу становив 240 тонн.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...