Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко не допустить "авантюрну приватизацію"

Вівторок, 10 лютого 2009, 16:11

Президент Віктор Ющенко обіцяє не допустити "авантюрну приватизацію" у 2009 році.

Про це він попередив, коментуючи переговори, які прем’єр Юлія Тимошенко веде з Росією.

"Мені прикро, що в рамках цих перемовин зачастішали в пресі – це я м’яко кажу, щоб знайти джерело, на яке можна спертися, – згадки про план української приватизації. Починаючи з "Турбоатому", якому вже можна давати "Героя України", якщо він уникне приватизації в 2009 році", - зазначив Ющенко.

"Якщо ми ви вистоїмо по Одеському припортовому, по "Укртелекому", якщо дасть Бог і ми збережемо українську газотранспортну систему, яка не піде під заставу боргів і дефолту "Нафтогазу" – це буде велика перемога", - додав він.

"Я все зроблю, що залежить від президента, щоб такого роду авантюри не пройшли в 2009 році", - запевнив Ющенко.

Президент навів приклад сусідніх країн, де держава втратила пакети акцій у газотранспортних системах.

"Якщо хочете знати сценарій падіння державної монополії на транзит (газу) в Білорусії чи Молдові – то спочатку їм неадекватно завищується ціна на газ, а потім пропонується "валідол" у вигляді кредиту", - сказав Ющенко.

За його словами, повернути цей кредит із бюджету буде неможливо – і єдиним способом обслуговування боргу буде банкрутство "Нафтогазу".

"Хтось з депутатів згадає, що існує закон, який забороняє приватизацію української газотранспортної системи. Я відповім: ця модель не працює, бо тут діє пріоритет міжнародного права", - сказав президент.

Ющенко наголосив, що уряду не довелося би брати кредит в 5 мільярдів доларів, якби була встановлена європейська ставка транзиту газу по території України для Росії.

Як приклад він сказав, що при встановленні ціни газу за прикладом Словаччини, Україна додатково отримала б 3,2 мільярда доларів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...