Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Солана просить Росію й Україну більш надійно поставляти газ

Середа, 11 лютого 2009, 07:28

Причини січневої газової кризи, а також механізми запобігання подібних загострень відносин між постачальником, транзитером і споживачами палива, будуть обговорюватися на самміті країн Євросоюзу в березні.

Про це заявив верховний представник з питань зовнішньої політики і безпеки ЄС Хав'єр Солана в інтерв'ю "Інтерфаксу".

"Ми дуже дорого заплатили за суперечку між нашим головним постачальником енергоносіїв і найважливішою країною транзиту. Історія розсудить, хто несе більше відповідальності за неї, і якою вона була - комерційною або політичною", - сказав він.

"Для нас важливо, щоб це ніколи більше не повторилося, тому що в розпал зими постраждали багато тисяч родин у Європі", - підкреслив Солана.

"Природно, газовий конфлікт додав більше терміновості нашим зусиллям по зміцненню енергетичної безпеки, і лідери країн ЄС на березневому самміті розглянуть широке коло пропозицій", - зазначив він.

"В інтересах як України, так і Росії разом розробити більш надійну систему, що допомогла б уникнути подібних проблем у майбутньому. Ми, звичайно, зацікавлені і будемо працювати з обома сторонами в цьому напрямку", - завірив верховний представник ЄС.

При цьому Солана зазначив, що "енергетична безпека забезпечується не одним-єдиним рішенням, а комбінацією багатьох заходів, складною взаємодією між урядами і приватним сектором".

"Ми будемо дивитися, як краще зміцнити наш внутрішній енергетичний ринок, підвищити енергоефективність і використовувати власні ресурси, у тому числі і, що поновлюються, і як краще допомагати один одному у випадку перебоїв", - сказав він, пояснивши, що йдеться, наприклад, про збільшення місткості сховищ природного газу і підвищення ефективності використання запасів нафти.

"Ми, звичайно, частіше будемо піднімати питання енергетики в контактах з міжнародними партнерами і переглянемо потреби своєї інфраструктури, зокрема, будемо будувати сполучні трубопроводи між членами Союзу, термінали зрідженого газу, Південний газовий коридор до Каспійського регіону", - зазначив Солана, підкресливши, що "лідери ЄС одержать до березневого самміту багато різних пропозицій".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...