У Ющенка наголошують, що кредит Росії - загрозливий "сценарій" для України

Середа, 11 лютого 2009, 11:33

Належність газотранспортної системи Україні не може піддаватися сумніву, зокрема, під час повернення до питання розподілу власності колишнього СРСР, ініційованого на переговорах щодо "московського" кредиту.

Така позиція президента Віктора Ющенка є чіткою і жорсткою, "попри усю туманність дій і заяв прем‘єр-міністра", заявив заступник глави секретаріату президента Андрій Кислинський, повідомляє прес-служба президента.

Він зазначив, що на переговорах у Москві щодо надання Україні 5 млрд. дол. кредиту російська сторона висунула низку політичних умов, серед яких – вимога ратифікації угоди про так званий "нульовий варіант" розподілу майна СРСР.

"Хоча історія цього питання налічує 17 років, жоден український високопосадовець за часи незалежності не взяв на себе відповідальності погодитися з позицією Росії. Адже йдеться про типово "братський" розподіл майна СРСР, за яким РФ нібито бере на себе борги Союзу в обмін на відмову решти колишніх республік від претензій на будь-яке майно СРСР", - сказав заступник глави секретаріату президента.

За словами Кислинського, "у специфічних умовах, які склалися в українсько-російських міжурядових відносинах після підписання газових контрактів, термін "відмова від майна СРСР" може набути загрозливого звучання".

"Експерти не виключають сценарію, за яким статус "майно СРСР" може бути застосовано і до газотранспортної системи України. Наприклад, у результаті судового рішення, адже практика рейдерських атак набула поширення як в Україні, так і в Росії", - наголосив він.

"Зважаючи на те, що українське законодавство забороняє приватизацію ГТС та її використання як застави, під час переговорів у Кремлі обговорювалися інші сценарії отримання контролю над українською трубою. Фактично, "московський" кредит може відкрити шлях до їх реалізації. Навряд чи Тимошенко цього не розуміє", - підкреслив Кислинський.

Він також висловив подив, що Тимошенко ініціює експертизу підписаних у її присутності газових контрактів через місяць після того, як вони були підписані, а не до того.

Крім того, Кислинський зазначив, що попри слова Тимошенко про те, що для покриття дефіциту держбюджету вона офіційно звернулася до низки країн, на даний момент "жодна інша країна, крім Росії", не підтвердила отримання такого звернення українського уряду.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...