Ющенко вважає, що потреба у грошах – не виправдання для "розпродажу"

Середа, 11 лютого 2009, 16:32

Президент Віктор Ющенко не прихильник того, що потреба у коштах для фінансування стабілізаційного фонду має стати виправданням поспішного розпродажу державної власності.

Про це заявив голова служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський, повідомляє прес-служба президента.

Основним критерієм для визначення доцільності приватизації тих чи інших об'єктів має бути не обсяг отриманих коштів, а стратегічні інтереси держави, наголосив він.

Коментуючи можливість приватизації державного пакета акцій ВАТ "Укртелеком" (67,79 %), яку розглядає уряд, Жуковський зазначив, що минулого року, виходячи з біржових котирувань, від продажу цього пакета щонайменше можна було отримати 16,5 млрд. грн. (на той час близько 3 млрл. дол. США).

Натомість зараз Фонд держмайна попередньо оцінює номінальну його вартість у 3,5 мільярда гривень і прогнозує отримати від його приватизації не більше 7,5 млрд. грн. (близько 1 млрд. дол. США).

"За таких умов, це вже не приватизація, а розпродаж державної власності", - сказав Жуковський.

Він зазначив, що президент та Рада нацбезпеки й оборони зробили низку кроків для того, щоб в Україні дійсно відбувалася чесна, прозора й ефективна приватизація – підґрунтя такої стратегії приватизації закладено Концептуальними засадами забезпечення реалізації національних інтересів у сфері приватизації, затвердженими на засіданні РНБО 15 лютого.

"Але урядом проігноровано визначену цим рішенням необхідність внесення змін до приватизаційного законодавства. Розроблені урядом та прийняті парламентом за основу законопроекти не враховують більшість вимог, передбачених Концептуальними засадами. Вони фактично консервують застарілі механізми приватизації", - сказав Жуковський.

"Тому президент звернувся до Верховної Ради з проханням доопрацювати ці законопроекти з урахуванням висловлених зауважень", - додав він.

Не менш актуальне завдання – вибір підприємств, які можуть бути потенційними об'єктами продажу, наголосив представник секретаріату президента .

"Приватизація підприємств стратегічних галузей економіки має відбуватися на основі затверджених програм розвитку таких галузей. Проте відповідні програми урядом досі не розроблені, робота в цьому напрямку йде вкрай повільно", - зазначив Жуковський.

"Перш ніж приймати рішення щодо приватизації того чи іншого об'єкта, необхідно чітко бачити перспективи розвитку відповідної галузі та враховувати ситуацію на ринку. Саме на такому державницькому підході повинна ґрунтуватися приватизація в Україні. В іншому випадку, вона обернеться величезними втратами для українського народу", - наголосив він.

Законом про держбюджет цього ороку заплановано отримати 8,501 млрд. грн. надходжень від приватизації, які мають бути використані для наповнення стабфонду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...