Якби не політики, "Фаїну" повернули б удвічі швидше і дешевше – Альперін

Четвер, 12 лютого 2009, 00:27

Екіпаж судна "Фаїна" можна було звільнити з піратського полону набагато раніше, якби не було втручання окремих політиків та осіб, вважає судновласник Вадим Альперін.

Про це він сказав журналістам на шляху з Києва до Кенійського порту Момбаса в середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Якби не спроби з боку політиків і деяких людей, то це коштувало б рівно в половину дешевше і в два рази швидше було б зроблено", - заявив судновласник.

На думку Альперіна, політики не робили цього навмисно, а от Мішель Лінн Балларіна (громадянка США, відома серед сомалійських піратів як Аміра - Принцеса) назвала більш високу суму викупу.

Він розповів, що ще в кінці листопада з піратами була досягнута домовленість про викуп у 1 млн. 700 тис. дол. і навіть підписано документи з цього приводу.

Однак у переговорний процес втрутилися "окремі люди". Так, Мішель Лінн Балларіна назвала більш високу суму.

Альперін нагадав, що викуп склав 3,2 млн. дол., у той час, як починався торг з 30 млн. дол.

Судновласник не володіє інформацією про те, чи було захоплення "Фаїни" з військовою технікою на борту випадковим. "Можна казати, що випадково, можна казати, що не випадково", - сказав він.

Альперін повідомив, що всім членам екіпажу "Фаїни" за час перебування в піратському полоні щомісяця нараховувалась зарплата - гроші переказувалися на банківські картки. "Зарплату платили не пізніше 15-го числа кожного місяця", - сказав він.

Українське судно "Фаїна" було захоплене сомалійськими піратами 25 вересня 2008 року в нейтральних водах ближче до Кенії. Судно йшло під прапором Белізу в Кенію і перевозило військову техніку, зокрема близько 30 танків Т-72, запчастини до бронетехніки.

На борту судна "Фаїна" 21 член екіпажу: 17 із них - громадяни України, троє громадяни Росії і один громадянин Латвії. Капітан судна, громадянин Росії Володимир Колобков, помер незабаром після захоплення судна.

4 лютого ізраїльський власник "Фаїни" заплатив 3,2 млн. дол. за звільнення судна. 5 лютого ввечері остання група піратів залишила борт судна "Фаїна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування